Karantén-túrógombóc
2020. április 30. csütörtök, 14:42

Jobbnál jobb receptek a Magyar Konyha oldaláról

Hozzávalók a túrógombócokhoz:

1000 g túró (áttört)
36 g búzadara
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
48 g kristálycukor
10 dkg liszt a gombócok beleforgatásához
Hozzávalók a gombócfőzéshez:

4 liter víz
25 dkg cukor (ilyen sok kell bele!)
Fél marék só
Pirított morzsa:

300 g pankómorzsa (apróra őrölve)
150 g vaj
75 g kristálycukor
Édes tejföl:

400 g tejföl
100 g kristálycukor
½ citrom leve
Túrógombóc készítése:

Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukorral kikevert tojássárgáját, majd alaposan elkeverjük egymással az összetevőket.
Verjük habbá a tojásfehérjét (ne legyen túl kemény!), majd keverjük hozzá a túrós keverékhez.
Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön!
Tegyük hűtőbe egy éjszakára!
Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, gazdagon ízesítsük a megadott cukor- és sómennyiséggel.
Két kanál segítségével szaggassuk egyformára a tésztát, és rendezgessük sorba őket egy tányéron. A tésztákat kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük, és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat.
Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat, és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul.
Ez idő alatt száraz serpenyőben aranybarnára megpirítjuk a morzsát, a végén adujuk hozzá a vajat és a kristálycukrot, ami extra roppanóságot fog adni a morzsának.
A morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, és azonnal, forrón tálaljuk rengeteg édes tejföllel és porcukorral.

 

Keresés

Google-ajánlat