A nőábrázolásról
2014. március 07. péntek, 00:33

A jó előadás megragad az emlékezetben, és a témája (vagy akár az előadásmódja) az előadótermet elhagyva is foglalkoztatja a hallgatóságot.

Így vagyok a mai Jaksa Tímea-prezentációval, amely A látható web sorozatban hangzott el, a nőábrázolásról.

Nem volt szokványos előadás, és nem volt tudományos előadás. Nőkről szólt, értékekről és érzelmekről – nőket láthattunk egy olyan fotográfus szemével, aki a munkája (főként esküvő- és glamúrfotózás) során több száz nő életébe, élettörténetébe nyer betekintést.

Láttunk nőket boldog esküvői képeken, vidám családi fotókon gyerekekkel, de más szerepekben is: művészi aktképeken és válás utáni fotósorozaton is.

Szó volt arról, hogy a média tárgyként kezeli a nőt (egy csavarhúzót is el lehet adni egy szép nővel). Ha az eladás a cél, akkor három kulcsszó köré építik az üzeneteket: ez a szerelem, a szexualitás (ehhez női princípiumok kapcsolódnak) és a siker (rendszerint férfi-érték).

Meglepő lehetett a művészi aktképek őszintesége, személyessége, nyíltsága: mennyire kitárulkozhat (nem szó szerint, hanem átvitt értelemben) egy nő a fotósnak, a kamerának. Elgondolkodtató, hogy ha még az egyik legszebbnek tartott nő, egy szépségkirálynő sem elégedett teljesen a külsejével, akkor vajon milyen hamis, a Photoshop-technikák által is erősített szépségideálokat kergetünk. Érdemes odafigyelnünk a másikra, a párunkra, a barátnőnkre, észleljük, ha probléma van, ami akár a külsején is látszódhat.

Az utolsó, szakítás után készült fotósorozat az esküvői képek ellenpontozása volt, a férfi-nő viszonyból mutatott egy másik szakaszt, és csak úgy áradt, hömpölygött belőle a szomorúság...

És ha kell "take-home-message", az is elhangzott a végén: vigyázzunk, hogyan engedjük magunkat ábrázolni, mit engedünk magunkról közzétenni – és bizonyos élethelyzetekben a fotózás segíthet, terápiaként is szolgálhat. Ami pedig a legfontosabb: a kapcsolatok (legyenek azok barátságok vagy párkapcsolatok) nem eldobhatók, dolgozni kell rajtuk, foglalkozni kell velük.

Köszönöm Jaksa Tímeának a mai előadást. Jó volt.

 

 

 

cikk jaksatimea kis

 

 

 

Módosítás dátuma: 2014. március 09. vasárnap, 12:30
 

Keresés

Google-ajánlat