A Tudománykommunikáció konferencia harmadnapján
2018. május 13. vasárnap, 13:19

2018. május 11-én, pénteken volt a Tudománykommunikáció konferencia, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete, illetve a Tud.Com tudománykommunikációs kutatócsoport szervezett.

Az álhírek és különösen az áltudományok korában különös jelentősége van annak, hogy miképpen érjük el a nagyközönséget, illetve az újabb nemzedékeket a tudomány legfrissebb eredményeivel; hogyan lehet a megtévesztő, sőt esetenként rosszindulatú, magukat tudománynak álcázó nézetek ellen küzdeni. Emellett természetesen ugyancsak kiemelt szerepet játszik a vizsgálódásunkban a tudományos szférán belüli, tudósok közötti kommunikáció is. Ezekről és a tudománykommunikáció további aspektusairól szólt az egynapos rendezvény. A tudománykommunikáció vizsgálata multidiszciplináris terület: mind a természettudományok, mind pedig a humán- és társadalomtudományok érdeklődési körébe tartozik.

A konferenciát Lánczi András, a Corvinus-egyetemünk rektora nyitotta meg. A köszöntő után Pálinkás József akadémikus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke tekintette át a tudománykommunikáció hazai helyzetét. Az értékelő elemzést két további plenáris előadás követte: Aczél Petra professzor, a vendéglátó intézmény, a Corvinus-egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete igazgatójának A tudományokat át kell élni? A tudománykommunikáció új felfogásáról című prezentációja, illetve Fábri György az ELTE docense, a nagysikerű Mindentudás egyeteme sorozat megteremtője, tudománykommunikációs szakember Van-e/kell-e elmélet a tudománykommunikáció gyakorlatához című gondolatébresztő előadása.

A továbbiakban a különféle diszciplínákat kutató hetvennél is több résztvevő három plenáris, 40 szekció- és 15 poszterelőadás formájában dolgozott együtt. A kiemelt érdeklődésre is tekintettel mindenképpen tervezzük a közös munka folytatását.

 

Sajtó

Már a hétvégén megjelent két, egymásra épülő beszámoló is a munkánkról:

Qubit

Index

További beszámolók:

Csopa

NKFIH

 

 

Publikáció

Absztraktkötet (ISBN 978-963-503-696-7)

Az előadások alapján készült tanulmányokból egy elméleti, kézikönyv jellegű tanulmánykötetet tervezünk, illetve két folyóiratban is szerkesztünk tudománykommunikációs különszámot.

 

Képek és további információk

A konferencia Facebook-eseményében folyamatosan tudósítottunk a nap történéseiről.

A konferencián készült hivatalos képek a Tud.com kutatócsoport Facebook-oldalán érhetőek el. Kérjük, kövessék nyomon itt is a tevékenységeinket.

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat