A világ egyetlen orvosi jövőkutatója a KIM-ben
2013. május 02. csütörtök, 19:58

2013. május 2-án dr. Meskó Bertalan, a világ első és egyetlen orvosi jövőkutatója lebilincselő előadást tartott a zsúfolásig megtelt könyvtárban egy geek orvos küzdelméről az e-páciensekért.

 

Meskó Bertalan kurzusokat tart közösségi média az orvoslásban témában a Stanfordon, magyarul és angolul a SOTE-n és a Corvinuson.

Hogy honnan is indult? Miképpen lett egy geekből orvos, ráadásul genetikából PhD-vel rendelkező orvos, majd orvosi jövőkutató? Az orvosi témájú internetes tartalmak online szűrését előbb saját maga végezte, majd feliratkozott RSS-oldalakra, leghatékonyabbnak azonban (a közösségi oldalakon) a humán intelligencia általi tartalomszűrés bizonyult. Orvosi blogot indított (magyarul és angolul), jelenleg 5000 bejegyzés található az oldalon, és több mint ötmillió olvasója van e blognak.

Példákat kaptunk a crowdsourcing használatára (This guy has my Macbook, Conan O'Brien Twitter-kérdése). Miután frissen végzett orvosként a Twitter és a tömegek bölcsessége segítségével megoldott egy megoldhatatlannak tűnő orvosi esetet, szerepelt a Time magazinban (Web MD), a The New York Timesban, az Al-Jazeera pedig Dr. Twitternek nevezte el.

Az egyik első e-páciens Meskó Bertalan meglátása szerint Karinthy Frigyes volt (a történet elolvasható az Utazás a koponyám körül című Karinthy-munkában). Egy másik, már digitális korszakbeli e-páciens "megforgatta az egészségügyet": pályázatot írt ki betegsége kezelésére (amely sikeres volt). További e-páciens példa a Kickbee öv feltalálójáé: a felesége terhessége idején távol lévő férfi egy övet fejlesztett ki egy Twitter-alkalmazással, a születendő gyerek minden rúgásáról tweet-értesítést kapott (I kicked Mommy). Az övet azóta Amerikában szabadalmaztatták is. Egy tinédzser fiú (!) feltett egy közösségi oldalra egy általa viccből elvégzett, pozitív terhességi tesztről egy fényképet: az első reakció a meghökkenés és nevetés (LOL), ám a reakciókból kiderült, hogy ezt hererák is okozhatja – és valóban. Így derült fény a fiú betegségére.

Az e-páciens és az orvosok között azonban űr van. Meskó Bertalan szerint egyrészt a közösségi médiát kúrálni kell. Például a több mint húsz nyelven elérhető Webicina oldal ezt a célt szolgálja. Másrészt a digitális íráskészséget tanítani kell: ezért vezette be a közösségi média az orvoslásban SOTE-kurzust az orvostanhallgatóknak (ahol többek között Facebook-challenge-ekkel motiválja a hallgatókat); a gamifikációt is alkalmazó, bárki számára elérhető online social media course is a közösségi média és az orvoslás összekötését célozza. Oktatási alapelve: if you want to teach me, you have to reach me.

A világ első és egyetlen orvosi jövőkutatójaként (medical futurist) részt vett a NASA Futuremed kurzusán (sleepless university), ahol megismerkedett a globális trendekkel (például: augmented reality, egy kolléga robotként volt jelen, Google szemüveg, hajlékony okostelefon stb.). Többek között innen származik az az iPhone-tokba épített EKG is, amellyel (és egy ingyenes app használatával) gyakorlatilag bárki, klinikailag elfogadott EKG-mérést végezhet magáról.

A technikai újdonságok nem jutnak el mindenkihez, de a kommunikáció mindenkire hat.

Az interneten nem lehet elbújni (miután egy feltöltött fotót törlünk a Facebookról, a felhasználói feltételek szerint még legalább két évig a szerveren szerepel ez a tartalom is). Digitális múltunk törlésére szolgálhat a Facewash alkalmazás.

A sok hallgatói kérdést felvető beszélgetés moderátora Németh Luca Anna volt.

 

Lelkesítő volt a mai alkalom. Hatalmas élményt jelentett mindannyiunknak.
Ezt tükröző v
isszajelzések a résztvevőktől:

Köszönjük szépen a lehetőséget, életem egyik legjobb (ha nem A legjobb) előadása volt a mai. Szerintem pár napig még fogunk agyalni az elhangzottakon... :)

Ez lenyűgöző volt! :)

Az órámhoz mérem általában az előadás "minőségét". Ha nem tetszik, akkor már az első 5 percben ránézek, hogy biztos ennyi van még hátra? A mai előadáson egyáltalán nem néztem rá az órámra és elszaladt a 90 perc. Még kérünk ilyet. Mi jellemezte? Mivel matek szakos vagyok, a tényekben, bizonyítékokban és adatokban hiszek... ma mindent megkaptam.
Köszönöm nagyon az élményt.

Még több ilyen előadást! Köszönjük:)

 

kim meskobertalan kis

 

 

Linkek:

The Medical Futurist (orvosi jövőkutató) weboldal

Meskó Bertalan a TED előadói között (videó)

Webicina
Webicina a Wikipédián

Webicina a Facebookon


The Social MEDia Course

 
Blog: Scienceroll.com
CV: LinkedIn
Twitter: Berci
Módosítás dátuma: 2013. november 23. szombat, 13:40
 

Keresés

Google-ajánlat