Absztrakt a Digitális nemzedék 2013 konferenciára
2013. január 13. vasárnap, 15:41

Veszelszki Ágnes

Digilektus és netszótár

 

A digitális technika hatására megváltoznak az olvasási, a szövegértési, a szövegprodukciós stratégiák, újfajta forráskritikára van szükség. Az internethasználat és az ezzel járó hatások befolyásolják a nyelvhasználatot, különösen az erre nagyon fogékony fiatal korosztályét. A digitális nyelvhasználat – amely akár új típusú nyelvváltozatként, ún. digilektusként is értelmezhető – legfontosabb jellemzői közé tartozik az angol nyelv erőteljes hatása, a rövidítések és az ún. netspecifikus akronimák használata, a helyesírási-írástechnikai módosulások, a vizualitás szerepének megnövekedése mellett az új szókincs létrejötte is.

Megfigyeléseink, felméréseink szerint egyre gyakoribbak az ún. digitális bennszülöttek és kintrekedtek közötti megértési nehézségek. E kommunikációs zavar (túlzóan szólva kommunikációs szakadék) egyik oka lehet az eltérő motivációjú szókincs használata.

A netszótár éppen e kommunikációs nehézség feloldását célozza, hiszen a digitális kommunikációban használatos új kifejezések bemutatására, dokumentálására készült. A Netszótár. @-tól a Zukbergnetig című kiadvány az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média tehetséggondozó műhely gondozásában jelent meg az ELTE Eötvös Kiadónál (Facebook-oldala: https://www.facebook.com/netszotar). A szótár alapjául a műhely által meghirdetett és értékelt netszópályázat szolgált, a beérkezett közel ezer szójavaslatot a műhelytagok dolgozták át, és egészítették ki több mint kétezer szócikkre. A szógyűjtemény összeállítása természetesen nem lezárható folyamat – hiszen a digitális kommunikáció szókincse a technikai fejlődéshez kötődik, és éppen emiatt folyamatosan változik, állandóan új elemekkel bővül.

Az előadásból kiderül többek között, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.

 

Keresés

Google-ajánlat