Áfonyás klafuti
2013. július 09. kedd, 08:40

Nagymama tejes pitéjét idéző, francia recept, igaziból clafoutis (Rachel Khoo receptje nyomán)

Másik neve: flaugnarde.

Hozzávalók 4 főre

4 tojás
150 g cukor
csipet só
50 g őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
2 ek finomliszt
100 g creme fraiche (tejszínnel helyettesíthető)
100 ml tej
350 g áfonya (vagy meggy, cseresznye, málna stb.)

 

Elkészítés

180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A tepsit, piteformát vagy a szufléformákat kivajazzuk és kilisztezzük.
A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Addig keverjük a tojásos masszát, amíg fehéredni nem kezd.
Egy tálban összekeverjük a mandulát és a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, és jól összekeverjük.
A tésztához keverjük a tejet és a tejszínt, majd egyneműre dolgozzuk.
A sütőformába beleszórjuk a gyümölcsöt, majd felöntjük a tésztával.
30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Porcukorral megszórva melegen és hidegen is tálalhatjuk!

 

 

Forrás: No Salty

Ínycsiklandozó leírás a sütiről

Itt szerepel ez is: "Akkor sikerült igazán jól a recept, ha egy enyhén rezgős, kívül szilárd, belül krémes, kanalazható pitét tálalunk fel. Az alaptésztát feldobhatjuk kevés vaníliával vagy fahéjjal, bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető, fagylalttal megkoronázva pedig fejedelmi fogás."

 

rec klafuti

 

Tipp: Minél savanyúbb a gyümölcs, annál jobb az ízkontraszt. Kipróbáltam már ribizlivel és málnával.

 

Keresés

Google-ajánlat