Áfonyás és áfonyátlan sajttorta
2012. szeptember 14. péntek, 08:49

Kipróbált és sokszorosan bevált recept

 

rec_sajttorta (saját fotó)

 

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű keksz vagy darált keksz

5 dkg vaj

80 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone, kisebb formához értelemszerűen kevesebb)

20 dkg tejföl

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

4 tojás

 

A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük.

A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk. A masszát a tortaforma aljába tesszük, és laposra nyomkodjuk. (Változata: kevés cukrot karamellé olvasztunk, beledobunk egy kis apróra tört diót, és ebbe tesszük az olvasztott vajat [a karamelles variációhoz több, 10 dkg kell belőle] és a darált kekszet.)

A szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.

A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon 1 órát sütjük. (Előbb hatalmasra nő a krém, majd ahogy kivesszük a tortát a sütőből, összeesik.) A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától, és hűlni hagyjuk.

Tálaláskor adhatunk hozzá (például áfonya)lekvárt.

 

 (az eredeti recept forrása: nosalty)

 

 

 

Áfonyás sajttorta

Recept a Balhétterem blogon

 

 

Hozzávalók 24 cm formához:

7,5 dkg olvasztott vaj
17,5 dkg darált keksz, például teljes kiőrlésű keksz, vagy háztartási keksz
17,5 dkg áfonya vagy szeder vagy málna
45 dkg natúr krémsajt
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A vajat megolvasztjuk, darált keksszel összemorzsoljuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Rászórjuk az áfonyát. A tetejére is tegyünk félre néhány szemet.

Tegyük a keverőtálba a tojásokat, krémsajtot, cukrot és a vaníliakivonatot, és keverjük jó habosra. Öntsük az áfonyára, és süssük kb. 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Hagyjuk hűlni, és kész is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat