Alkalmazott nyelvészek konferenciáztak
2012. március 10. szombat, 19:33

Balogh Andrea és Kruzslicz Tamás foglalta össze a III. Alkalmazott Nyelvészeti Hallgatói Konferencia történéseit.

Az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke 2012. március 8-án és 9-én ismét megrendezte a hallgatói konferenciáját. A szervezők a rendezvényt a múlt nyáron elhunyt, a tanszék életében jelentős szerepet játszó Kiss Zoltán emlékének ajánlották.

A két nap alatt hét szekcióban 24 előadást hallgathattak meg az érdeklődők az alkalmazott nyelvészet különböző területeiről, minden szekció után vitára is lehetőség nyílt. Az előadások rendkívül színes képet mutattak az érdeklődőknek: a nyelvpedagógia és a magyar mint idegen nyelv tanítása, az interkulturális nyelvészet és a digitális kommunikáció kutatása, a gendernyelvészet és a nyelvpolitika, a nyelvelsajátítás és a lexikográfia területe egyaránt képviseltette magát. A sokféle előadás után nem csoda, ha a csütörtöki napon a tanszék oktatóinak és meghívott előadóknak részvételével zajló kerekasztal-beszélgetés fő kérdése az alkalmazott nyelvészet fogalmának és kutatási területének meghatározása volt.

A Kommunikáció: internet és média műhely három tagja is előadott a konferencián, időrendben: Kruzslicz Tamás a készülő netszótár felhasználási lehetőségeibe nyújtott betekintést, Balogh Andrea a számítógépes játékok nyelvi környezetéről beszélt, Németh Luca pedig a politikai korrektség témájában elkészített kutatását ismertette.

Dr. Ladányi Mária tanszékvezető konferenciazáró szavaiban kiemelte az előadások és a prezentációk színvonalát, amelyek igazán méltóak voltak az eseményhez. A szervező tanszék vezetője megköszönte a TDK-műhely tagjainak (kiemelten Hugyecz Enikőnek, Krepsz Valériának, Mészáros Katalinnak és Petykó Mártonnak) a gondos előkészületeket és a zavartalan lebonyolítást. Szóba került annak a lehetősége is, hogy az előző évekhez hasonlóan az idei munkák is megjelennek egy kötetben.

(A konferencia részletes programja és az előadások absztraktjai az alábbi linken olvashatóak: http://alknyelv.elte.hu/III-hallgatoikonf-fuzet.pdf.)

Balogh Andrea, Kruzslicz Tamás (KIM)

 

Keresés

Google-ajánlat