Amerikai csokitorta, csökkentett cukortartalommal
2018. április 17. kedd, 17:35

Igazi csokibomba, amerikai (egyszerű) recept, ahogy valakinek az anyukája csinálta, de töredékére csökkentett cukorral

 

Hozzávalók a tésztához

2 csésze liszt

2 tk. sütőpor

2 tk. szódabikarbóna

fél tk. só (eredetiben 1)

3/4 csésze cukor (eredetiben: 2 cups)

120 g étcsokoládé

6 ek. = 150 g vaj/margarin

1 tk. vaníliakivonat

2 tojás

csokikrém (lásd lent)

 

A tészta elkészítése

1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Két kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazunk-kilisztezünk).

2. Közepes méretű tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót. Félretesszük.

3. Közepes méretű lábasban felöntjük a cukrot 2 csésze vízzel. Magas hőfokon felforraljuk, és kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Tegyük egy nagyobb tálba.

4. Adjuk hozzá a csokoládét és a vajt, néha keverjük meg, amíg el nem olvadnak, és kicsit ki nem hűl a keverék. Adjuk hozzá a vaníliát.

5. Verjük fel kicsit a tojásokat, és adjuk a (félig) kihűlt csokis keverékhez. Homogénre keverjük közepes fokozaton.

6. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük homogén masszává.

7. Osszuk el a tésztát a két tortaformában, és kb. 25 percig, tűpróbáig süssük (ha lehet, egyszerre a kettőt, hogy a sütőpor ne dolgozza meg a várakozás alatt a tésztát). Hűtsük ki.

8. Kenjük meg az alsó lapot a krémmel, tegyük rá a felső lapot, és azt is kenjük meg jó alaposan a csokikrémmel.

 

 

Hozzávalók a krémhez

1 és 1/3 csésze sűrű, legalább 30%-os tejszín (mascarpone és tejszín keverékével is kiváló, eredetiben: heavy cream)

fél bögre cukor (eredetiben másfél)

180 g étcsokoládé

200 g vaj (120 g + 2 ek)

másfél tk. vaníliakivonat

csipet só

 

A krém elkészítése 

1. Közepes lábasban magas hőfokon felforraljuk a tejet és a cukrot, majd alacsonyabb hőfokon forraljuk. Keverjük, hogy kissé besűrűsödjön, kb. 6 percig.

2. Öntsük a keveréket egy közepes méretű (fém)tálba, adjuk hozzá a csokoládét, a vajat, a vaníliát és a sót. Hagyjuk állni, néha keverjük meg, hogy a vaj és a csoki elolvadjon.

3. Tegyük a tálat jégfürdőbe, és kézi habverővel közepes sebességen verjük, amíg fényes nem lesz (nagyjából 5 percig). Egyszerre használjuk fel. A legjobb, ha  a tészták elkészülte után, amíg hűlnek, készítjük a krémet.

 

 

 

Forrás

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat