Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Amerikai csokitorta, csökkentett cukortartalommal |
2018. április 17. kedd, 17:35 |
Igazi csokibomba, amerikai (egyszerű) recept, ahogy valakinek az anyukája csinálta, de töredékére csökkentett cukorral
Hozzávalók a tésztához 2 csésze liszt 2 tk. sütőpor 2 tk. szódabikarbóna fél tk. só (eredetiben 1) 3/4 csésze cukor (eredetiben: 2 cups) 120 g étcsokoládé 6 ek. = 150 g vaj/margarin 1 tk. vaníliakivonat 2 tojás csokikrém (lásd lent)
A tészta elkészítése 1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Két kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazunk-kilisztezünk). 2. Közepes méretű tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót. Félretesszük. 3. Közepes méretű lábasban felöntjük a cukrot 2 csésze vízzel. Magas hőfokon felforraljuk, és kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Tegyük egy nagyobb tálba. 4. Adjuk hozzá a csokoládét és a vajt, néha keverjük meg, amíg el nem olvadnak, és kicsit ki nem hűl a keverék. Adjuk hozzá a vaníliát. 5. Verjük fel kicsit a tojásokat, és adjuk a (félig) kihűlt csokis keverékhez. Homogénre keverjük közepes fokozaton. 6. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük homogén masszává. 7. Osszuk el a tésztát a két tortaformában, és kb. 25 percig, tűpróbáig süssük (ha lehet, egyszerre a kettőt, hogy a sütőpor ne dolgozza meg a várakozás alatt a tésztát). Hűtsük ki. 8. Kenjük meg az alsó lapot a krémmel, tegyük rá a felső lapot, és azt is kenjük meg jó alaposan a csokikrémmel.
Hozzávalók a krémhez 1 és 1/3 csésze sűrű, legalább 30%-os tejszín (mascarpone és tejszín keverékével is kiváló, eredetiben: heavy cream) fél bögre cukor (eredetiben másfél) 180 g étcsokoládé 200 g vaj (120 g + 2 ek) másfél tk. vaníliakivonat csipet só
A krém elkészítése 1. Közepes lábasban magas hőfokon felforraljuk a tejet és a cukrot, majd alacsonyabb hőfokon forraljuk. Keverjük, hogy kissé besűrűsödjön, kb. 6 percig. 2. Öntsük a keveréket egy közepes méretű (fém)tálba, adjuk hozzá a csokoládét, a vajat, a vaníliát és a sót. Hagyjuk állni, néha keverjük meg, hogy a vaj és a csoki elolvadjon. 3. Tegyük a tálat jégfürdőbe, és kézi habverővel közepes sebességen verjük, amíg fényes nem lesz (nagyjából 5 percig). Egyszerre használjuk fel. A legjobb, ha a tészták elkészülte után, amíg hűlnek, készítjük a krémet.
|