Beszédaktusok a neten (Tóth Réka)
2015. október 21. szerda, 17:07

FELADAT
Pragmatika: kérés, bocsánatkérés, visszautasítás digitális környezetben

Szituációs gyakorlatok

 


KÉRÉS


1. A holnapi állásinterjúra készülsz. Az általad kiszemelt munka nagyon jó, sokat fizet, mindenképpen szeretnéd megkapni, és a cég kényes bármiféle megbízhatatlanságra, utolsó pillanatban lévő változtatásra. Mégsem jó neked a holnapi időpont. Kérd meg az interjúztatót a privát facebook-oldalán, a nyilvános üzenőfalán, hogy adjon időpontot egy másik napra, mindezt úgy, hogy megmaradjon a beléd fektetett bizalmuk és érdeklődésük.

2. Kérj kölcsön egy liter tejet a szomszédban egyedül élő férfitől úgy, hogy tartozol már neki előzőleg két liter tejjel. Győzd meg, hogy miért adjon neked kölcsön most mégis egy harmadik literrel. Mindezt facebookon tedd, a nyilvános üzenőfalán, és legyen benne az is, hogy ő hozza el neked két emelettel lejjebb a tejet.

3. Otthon vagy, egész nap ráérsz. Az autód a ház előtt áll. A kedvesed egész nap dolgozik, biciklivel ment munkába, és az eső is esik egész nap. Kérd meg a párodat e-mailben, hogy hazafelé menjen be a hipermarketbe (ami azért kitérő neki), és vásároljon be néhány dolgot. (Hátizsák van nála, és elfér benne a vennivaló.)

 

 

BOCSÁNATKÉRÉS


1. Egy hallgatótársaddal közösen adtok elő prezentációt az egyik órán, ám te nem jelensz meg aznap az egyetemen. Ő egyedül előad, ám mivel a témát felosztottátok két részre, ezért szinte fél előadást tart. Te nem jeleztél se neki, se a tanárnak, hogy nem mész be. Semmi komoly dolog nem történt, ami miatt ezt tetted. Nem voltál beteg, nem történt semmi baj. Egy nappal később rád írt a csoporttársad egy facebook privát üzenetet, amiben ennyi van: "Szia, tegnap veled adtam elő tegnap Helyesírás, korrektúra kurzuson a Földrajzi nevekből." Azonnal láttad az üzenetét (tudod, hogy a facebook kijelzi neki, hogy olvastad), de nem reagáltál. Azóta eltelt egy hét, egyre kellemetlenebb a helyzet, hiszen másnap személyesen is találkoznotok kell. Gyorsan reagálj valamit az üzenetére. Kérj tőle bocsánatot.

2. Egy haverod lakásában vagy. Ő nincs otthon. Ahogy elhagynád a lakást, és zárnád be az ajtót, a kulcs beleszorul a bejárati ajtóba. Zárast hívsz, 8000 forintért egy pillanat alatt kinyitja az ajtót, és a haverod ebben a pillanatban ér haza. Nincsen pénzed, ő kifizeti a 8000 forintot, a szerelő elmegy. Írj neki másnap e-mailt, amiben benne van, hogy a pénzt soha nem fogod neki odaadni, és kérj bocsánatot a történtekért és a neki okozott anyagi kárért.

3. Koncertre készültök a kedveseddel. Már fél órája veszekszel vele otthon, hogy mennyire trehány, mert valahová eltüntette a jegyet, és lekésitek a koncertet. Neki már kedve sincs menni, annyira feszült a hangulat köztetek. Elviharzik otthonról, hiszen jegy nélkül nem tudtok menni, és elege van. Majd bevillan, hogy három hete nem is ő, hanem te tetted el a jegyeket egy olyan helyre, ahol biztosan meglesz, így gyorsan előkapod őket a saját cuccaid közül. Facebook privát üzenetben kérj bocsánatot tőle, és valahogy vedd rá, hogy jöjjön vissza, és menjen veled koncertre.

 

 

VISSZAUTASÍTÁS


1. Megkérik a kezedet. Annyira megijedsz, hogy ott hagyod a párod az étteremben. Otthonról írj neki egy e-mailt. Az üzenetben mondj nemet úgy, hogy a lehető legkíméletesebb legyen, és biztosítsd a partneredet afelől, hogy a kapcsolatotokat mindenképpen folytatni szeretnéd, csak erre a lépésre nem készültél még fel.

2. Megkérik a kezedet. Gondolkodási időt kérsz. Hazaérve a srác nyílvános facebook üzenőfalán utasítsd vissza ezt az ajánlatot, és közöld a pároddal azt is, hogy tulajdonképpen te ennek az egész viszonynak véget szeretnél vetni, és nem is érted, hogyan láthatjátok ennyire másképpen a kapcsolatotokat. Ne törődj az érzéseivel.

3. Egy ismerősöd állandóan cigarettát kér tőled. Hónapok óta, hetente több alkalommal is. Mindezt minden alkalommal olyan stílusban, mint aki először tesz ilyet. Téged már nagyon bosszant a dolog, de szimpatikus számodra az ismerősöd, és a jó viszonyt szeretnéd megtartani kettőtök között, de szeretnéd elérni, hogy többet ne kérjen tőled cigarettát. E-mailben írd meg neki, hogy soha többet nem szeretnél cigit adni neki, de mindezt próbáld meg olyan hangnemben, hogy ugyanolyan viszonyban maradjatok, mint eddig.

4. Egy nagyon jó barátnőd megkér, hogy vigyázz a kiskutyájára egy napig. Mondj nemet a kérésére úgy, hogy ne hazudj neki. Aznap nem dolgozol, és nem vagy allergiás a kutyaszőrre sem. Most reggel 7:30 van, ő fél óra múlva érkezne a kutyával hozzád. Utána pedig rohanna dolgozni. Facebbokon, privát üzenetben mondd le a kutyusos napot.

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat