Burgonyás kifli
2016. április 15. péntek, 09:45

Uzsonnára vagy vendégségbe való

 

Hozzávalók 32 db kiflihez:

40 dkg finomliszt
4 db kisebb burgonya megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
fél dl langyos víz a burgonya főző vizéből
2 dkg friss élesztő
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 csipet kristálycukor

+ 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve

 

Elkészítés:

1. A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk, és feltekerjük kifli alakban.
3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket (egymástól picit távolabb), tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

 

Forrás

 

 

Keresés

Google-ajánlat