Corvinus Tudástőzsde 2018
2018. június 08. péntek, 15:25

A 2018-as Corvinus Tudástőzsdén már nem ötletgazdaként és főszervezőként, hanem előadóként vettem részt, a háromnapos rendezvény harmadik napján, június 6-án.

Az EFOP-kutatócsoportunkkal kidolgozott LeSeCK-modell (leadership, service, cooperation, knowledge) középiskolásokra szabott változatát ötvöztem egy, az előző nap megjelent friss tudományos hírrel.

Az MIT kutatói létrehoztak egy ún. pszichopata mesterséges intelligenciát (Norman névre keresztelték), oly módon, hogy csupa erőszakos tevékenységről, agresszív halálesetekről készült képekkel táplálták. Kontrollrobotként megalkottak egy másik AI-t, amelynek csupa "családbarát" képet mutattak a trenírozás során: kedves állatokat, vidám embereket. A két robot feladata az volt, hogy felismerjenek képeket, és azokat szöveges leírással lássák el. Norman és a sztenderd robot képfelismerését Rorschach-tesztekkel tették próbára. A projekt honlapján össze lehet vetni a különbségeket.

E Norman-projekt adta az apropót, hogy beszélgessünk a diákokról a társadalmunkat érintő (egyesek szerint fenyegető) robotizációról, illetve a robotokkal való együttdolgozás során szükséges emberi képességekről. Ezeket egy szívószálas torony- és csapatépítő feladat során a gyakorlatban is megtapasztalhatták az érdeklődő székesfehérvári diákok.

 

A prezentáció animációk nélküli pdf-változata

Fotók

Rorschach-poszt

MIT: Norman-projekt

 

Keresés

Google-ajánlat