Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Családi receptek |
2012. január 07. szombat, 22:36 |
Dunaegyházáról származó receptek. Forrás: www.vhildi.hu
Csipetka
Készíthetjük bármilyen húsból: szárnyasból, disznóból, birkából, marhából. A bőséges, összeszeletelt húst hideg vízben feltesszük főzni. Lehabozás után sózzuk, öt-hat egész feketeborsot teszünk bele, minél többféle zöldséget teszünk bele: hosszában vágott sárgarépával, zöldséggel, zellerrel, kockára vágott krumplival, nagy csomag zöldség- és zellerzöldjével, egy-két zöldpaprikával, néhány cseresznyepaprikával, egy kis paradicsommal, kockára vágott hagymával, egy-két gerezd fokhagymával. Az íze miatt rakunk bele egy kicsi karalábét is. Ezután igazi tört paprikát teszünk bele, hogy szép piros színe legyen. Viszonylag nagy lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Közben tojásból, lisztből, kevés sóval tésztát gyúrunk, majd (nyújtás után) nagyon pici csipetkéket csipkedünk (ahogy Egyházin mondják: csipetkákat styipkálunk). Beletesszük mindet a levesbe, s addig főzzük, amíg a csipetkák fel nem jönnek. Tartalmas leves, laktató étel. Utána következhet fánk, túrós lepény, paprikovnyíka.
Paprikovnyika
Tészta: Kelt tésztát csinálunk (a szokásos módon) a következő hozzávalókból: 1 kg liszt, 3 tojás + 2 sárgája, 10 dkg zsír, pici só, cukor, élesztő, kb. 5 dl tej.
Töltelék: A megolvasztott, megmelegített zsírba sót, a végén annyi (nem erős) törött paprikát teszünk, hogy rántássűrűségű legyen. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, és a töltelékkel − mint a kalácsot − megtöltjük. A (sós) kalácsot melegen ajánljuk és tálaljuk.
|