Csokoládéfondü
2012. január 15. vasárnap, 15:18

Svájc-idéző édesség

Adagok: 4

Elkészítési idő: 15 perc

 

Hozzávalók

2 dl tejszín

1 rúd vanília

1 evőkanál konyak (elhagyható)

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 70% kakaó)

10 dkg jó minőségű tejcsokoládé

mártogatáshoz: gyümölcsök, kekszek, palacsintadarabok

 

 

Utasítás

A tejszínt a keresztben felvágott vaníliarúddal forraljuk fel. Tegyük bele a konyakot. Közben a csokoládékat törjük kockára, és vízgőz fölött (vagy a mikrohullámú sütőben) olvasszuk meg. A tejszínből vegyük ki a vaníliarudat, és tegyük bele az olvasztott csokoládét. Keverjük össze és tálaljuk melegen.

Tipp: A gyümölcsök közül kiválóan alkalmas csokoládéfondühöz az eper, banán, kivi, ananász, mandarin, körte. Alkalmas a mártogatáshoz egyszerű keksz, maradék piskóta, habcsók, puszedli.

 

 

Másik változata:


Hozzávalók

20 dkg ét tortabevonó

20 dkg cukor

2 dl tejszín

kávéskanálnyi liszt

6 dkg margarin

3-4 evőkanál narancslikőr vagy meggylikőr

A mártogatáshoz: banán, eper, mandarin, narancs, ananász és meggy, tetszés szerint piskótaszeletek (babapiskóta).

 

Utasítás

A mártogatásra szánt gyümölcsöket felkockázzuk, a banánt vastag karikákra vágjuk. A csokoládét hőálló üvegedényben vagy lábasban, forró víz fölött felolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a liszttel elkevert tejszínt, a margarint és egy csipet sót. Öt-hat percig állandó kevergetés mellett főzzük, vigyázva, nehogy a lobogó víz belemenjen, mert akkor tönkremegy. Ha sűrű, beleöntjük a likőrt, és áttesszük a fondütálba. A fondükészlet égőjét alacsony fokozatra állítsuk, különben megég az alja!

 

 

Keresés

Google-ajánlat