Emotionalität im Text (Ostrava)
2013. február 24. vasárnap, 17:32

2013. február 20-a és 23-a között volt a csehországi ostravai egyetemen az Emotionalität im Text című konferencia. Az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média műhelyt – egyedüli magyar résztvevőkként – Németh Luca Anna és Veszelszki Ágnes képviselte.

A német nyelvű konferencia közül nyolcvan résztvevője között voltak német, cseh, szlovák, lengyel, finn, svéd, bosnyák, osztrák nyelvészek, irodalmárok, érzelemkutatók. Szó esett többek között a becenevekhez kötődő érzelmekről (Damaris Nübling), a slágerszövegek főbb tematikus egységeiről és ezek változásairól az utóbbi negyven évben (Dessisleva Stoeva-Holm), az elbeszéléshez kötődő érzelmek kongruenciájáról és inkongruenciájáról (Johannes Schwitalla), a tudományos és a tudománynépszerűsítő szövegek különbségeiről (Lenka Vanková), a sportközvetítések nyelvéről (Martin Mostyn), a Facebook és az érzelmek kapcsolatáról (Milan Pisl), az automatizált hangulatelemzésről (Heike Ortner), a reklám és érzelmek viszonyáról (Katerina Sichová, Martina Kásová, Roman Opilowski).

Németh Luca Anna a politikai korrekt nyelvhasználattal és a nyelvi udvariassággal kapcsolatban végzett szociolingvisztikai interjúi alapján elemezte a nyelvhasználói érzelmeket bizonyos társadalmi csoportok megnevezése kapcsán.

Veszelszki Ágnes azt vizsgálta, hogy az emotikonok jelenthetnek-e egyfajta univerzális nyelvet, illetve milyen interkulturális különbségek vannak az emotikonhasználatban (vö. kilencven fokkal elfordított emotikonok vs. álló, ázsiai emotikonok), továbbá az érzelemkifejezésen kívül milyen funkciókkal rendelkezhetnek ezek az ikonikus jelek.

Az egész eseményt meghatározta a würzburgi prof. emeritus és az ostravai egyetem vendégprofesszora, Norbert R. Wolf 70. születésnapjának megünneplése.

 

Fotók a konferencia honlapján

 

 

bar ostrava kis

A képeken Johannes Schwitalla, a würzburgi egyetem emeritusa;
Lenka Vankova, a konferencia fő szervezője; az ostravai pedagógiai fakultás aulája;
Ostrava látképe a városháza tornyából; Veszelszki Ágnes és Németh Luca látható.

 

 

Módosítás dátuma: 2013. március 02. szombat, 09:27
 

Keresés

Google-ajánlat