Generációk nyelve konferencia (program)
2014. október 21. kedd, 10:10

Az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszéke 2014. november 27-én és 28-án tartja a kétévente megrendezett tanszéki konferenciasorozatának következő tanácskozását. A konferencia témája ezúttal: a generációk nyelve.

 

A konferencia

időpontja: 2014. november 27. és 28.

helyszíne: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A (Kari tanácsterem és Dékáni tanácsterem)

A rendezvényen közönségként való részvétel ingyenes és nincsen regisztrációhoz kötve. Minden érdeklődőt örömmel látnak a szervezők.

 

Program és az előadások összefoglalói

Konferenciaprogram

Absztraktfüzet

Kiegészítő információk a Facebookon

 

A kiírás

A nemzedékek, nemzedékváltások témaköre kapcsán gyakorta elhangzó kulcsszavak az X, Y, Z generáció, innovatív generáció, nagy generáció, új generáció, csendes generáció, 68-asok, elveszett nemzedék, digitális nemzedék, generációs szakadékok, nemzedékek harca... Úgy tűnhet, mintha a generációhoz kötődő kifejezések a társadalmi, gazdasági és mentális változások egyfajta szeizmográfjaként működnének. A nemzedékfogalmak vizsgálata multidiszciplináris terület, a társadalom- és kultúratudományban régóta jelentős szerepet játszik. Nyelvészeti szempontból is készültek már ezzel kapcsolatos vizsgálatok, ám a kérdéskör átfogó feldolgozása egyelőre nem történt meg. Az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván a konferencia a résztvevőknek lehetőséget biztosítani.

A konferencia a generációk nyelvének, nyelvhasználatának eltérő (szociolingvisztikai, pragmatikai, funkcionális stilisztikai, diskurzuselemzési, szövegtani, retorikai, korpusznyelvészeti, pszicholingvisztikai, internetnyelvészeti, nyelvtörténeti, kommunikációtudományi stb.) értelmezéseit, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseit, valamint konkrét elemzéseket kíván felmutatni – a tervek szerint kitekintéssel más tudományterületekre is (szociológia, pszichológia, filozófia, történettudomány stb.).

 

Szervezők

Szervezőbizottság: Balázs Géza tanszékvezető, Veszelszki Ágnes

Szakmai bizottság: Antalné Szabó Ágnes, Keszler Borbála, Raátz Judit, Tóth Etelka

Hallgatói segítők: Buda Villő, Török Judit

Hallgatói képviselő: Seager-Smith Dániel

 

Keresés

Google-ajánlat