Grissini
2012. április 11. szerda, 20:46

Kipróbálásra váró receptjátékos

Hozzávalók

• 500 g liszt

• 25 g friss vagy 1 cs (7 g) szárított élesztő

• 3 dl víz

• 3 ek olaj

• 1 tk cukor

• 1,5 ek só

• gríz

 

A lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük, és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a lisztbe, és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan összekeverjük, közben hozzáadjuk az olajat is. Amikor már a liszt felvette a folyadékokat, bucit formálunk belőle, és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Konyharuhával lefedve 15 percig pihentetjük. Kb. 1,5 cm vastag, 12-15 cm széles téglalapot formázunk belőle. Folpackból dupla hosszúságú darabot vágunk, olajjal bekenjük, erre helyezzük a tésztát, amit szintén beolajozunk. Ezután a tésztalap felső harmadát lehajtjuk, megpaskoljuk, fölhajtjuk az alsó harmadot, megpaskoljuk. A tésztát a fóliával befedjük, hogy ne száradjon ki. Legalább 1 órán át kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.

A duplájára kelt tésztát keresztben nagyon éles késsel, határozott mozdulattal kb. 2 cm vastag rudakra vágjuk. Fontos, hogy a rudak azonos szélességűek legyenek. Egy tányérra grízt szórunk, ebben megforgatjuk a rudakat. Ezután egyenként megfogjuk a rudakat a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal a rúd középpontjától 2-2 cm távolságra és óvatosan, egyenletesen, lazán húzzuk szét grissini nagyságúra (kb. 20-25 cm és 0,5-1 cm vastag). Sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlapra, vagy sűrű szövésű, rostaszerű fémrácsra helyezzük és a forró sütőben 10-15 percig sütjük.

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat