Hubi-féle Sport szelet
2012. január 24. kedd, 21:52

Szilveszteri Sport szelet, Hubi kommentárjaival, "szakmai nüanszok" :)
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
4 evőkanál kakaópor
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor (hogy ne korcogjon a fogak alatt)
2 dl tej,
rum vagy rumaroma

 

A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g minimum 53%-os étcsokoládé
60 g vaj
5 ml ecet

 

Elkészítés:
A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük. Én annyi kakaóport szoktam bele tenni, hogy szép barna legyen. Szóval többet, mint 4 ek.
Egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon.
Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre, és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Rumaroma is ízlés szerint mehet, de ennyi mennyiséghez 1 üvegcse minimum kell. Rumaroma jobb, mert nem áztatja el, és intenzívebb.
Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe (nagy gáztepsi) nyomkodjuk. Ha nem áll össze, akkor lehet rumaromával, tejjel képlékenyíteni, de ne legyen folyós, olyan jól nyomkodható…
Nem kell sem sütőpapír, se más alá, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül.
A bevonómassza elkészítéséhez egy edénybe tesszük a vizet, a cukrot és az ecetet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ha felforrt, zárjuk el a gázt, és tegyük bele a csokoládét. Keverjük addig, míg sima nem lesz. Ha a csokit elkevertük, tegyük bele a vajat is, és azt is keverjük el benne teljesen, majd öntsük rá.  
Ez azért jó recept a csokiolvasztásra, mert nem ugrik össze, nem „túrósodik” be a csoki. Lehet, hogy nem kell ennyi csoki, csak egy tábla, akkor arányosítva szintén elkészíthető, de ha csokisan szeretitek, akkor semmi gond, vastagabb lesz.

Megjegyzés: Hűtőbe kell helyezni, ha kihűlt a csoki, és mikor már hideg és masszív, akkor jöhet a szeletelés és a kiszedés, esetleg kipiszkálás, pl. villával.

(Recept szerint: Késsel alávágtam, így azért szépen feljött. Aki fél a leragadástól, annak azt ajánlom, hogy folpackra nyomkodja rá a masszát - ezt én nem próbáltam.)
 

Keresés

Google-ajánlat