„Inkább lájkolni, mint tetszikelni”. Műhelytalálkozó Bódi Zoltánnal
2010. november 07. vasárnap, 11:39

A Kommunikáció: internet és média műhely 2010. november 4-én tartotta második nyilvános találkozóját a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet könyvtárában, ez alkalommal Bódi Zoltán netnyelvész posztolta élőben gondolatait, a jelenlévők nem győzték lájkolni. Vagy tetszikelni? A moderátor Sebestyén Ildikó volt.

Greiner Balázs beszámolója

 

Bódi Zoltán a találkozó elején arról beszélt, milyen fontos állomások voltak eddigi pályáján, mit kutat, mivel foglalkozik, hogy ragadt rá egy rádióműsor kapcsán a netnyelvész elnevezés. A tervezett tízperces előadásából harmincperces lett, amiért elnézést kért, s bőbeszédűségét szakmai ártalomnak nevezte, persze a jelenlévők közül senki nem bánta, hogy többet hallhatott eredményeiről. Előadásából kiderült, hogy ő volt az első, aki a csetelés nyelvét leírt beszélt nyelvként definiálta, de eddigi pályafutásából nem csak ezt az elsőséget emelhetjük ki: az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy kutatni lehetne az internetezők szokásait, s nemcsak kipattant az ötlet, meg is valósult, Bódi Zoltán büszkén emlékszik vissza arra az érzésre, amikor elkezdhették összesíteni a beérkezett 3000 kérdőívet.

Az internet múltjánál már csak az internet jelenéről és jövőjéről beszélt lelkesebben: a beszélgetés második felében elmondta, hogy egyáltalán nem kell aggódni a hagyományos írásbeliségért, hiszen nem csak ma rövidítünk mindent, ha van rá lehetőségünk, ez mindig így volt. Saját eredményei mellett tanítványai eredményeire is büszke, megtudhattuk, hogy a magyar blogkutatás első embere, Csala Bertalan az ő kurzusa miatt kezdett el a blogolásról gondolkozni. Az is szóba került, hogy sajnos nem mindenki ilyen optimista az internet hatásával kapcsolatban, s nagy háborút jósolt, miután hallott már olyat, hogy a szakmában fontos emberek nem akarnak tudomást venni a netnyelvészekről.

S ha már sok lenne a tudományból, most jöjjön egy mindenki számára hasznos jótanács vagy még inkább figyelmeztetés előadónktól: ha már „összelopkodjuk” a dolgozatainkat az internetről, legalább a formázás nélküli beillesztésre figyeljünk, mert nagyon hamar le lehet bukni!

Greiner Balázs 2010

Módosítás dátuma: 2011. április 20. szerda, 12:59
 

Keresés

Google-ajánlat