Karácsonyi diós és mákos bejgli
2013. december 15. vasárnap, 16:39

Adventi készülődéshez gyűjtöttem

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej

1 tojás a kenéshez

 

A mákos töltelékhez:
30 dkg mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 evőkanál vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
citromhéj

 

A diós töltelékhez:
30 dkg dió
20 dkg cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1 dl tejföl

 

A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztős tejet és a maradék cukrot majd összedolgozzuk. Két órán át pihentetjük, aztán 4 egyenlő részre osztjuk és cipót formálunk belőle.

A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáöntjük cukorral, vaníliás cukorral elkevert darált mákot, és alacsony hőfokon addig főzzük, míg a mák az egész tejet felszívta. Miután kihűlt a töltelék belekeverjük a frissen reszelt citromhéját.

A diótöltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, citrommal és vaníliával. A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk, és összekeverjük a tejföllel.

A cipókat egyenként kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A diós esetében a tölteléket tésztára terítjük, és meglocsoljuk a olvasztott tejfölös vajjal. A tészta tetejét és széleit felhajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. A négy tekercset először sárgájával kenjük meg, majd ha megszáradt, lekenjük a fehérjével. 180°C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben 35 percig sütjük.

 

Tippek:

A kész tekercseket sütés előtt mindenképpen szurkáljuk meg, különben nem tud távozni a gőz.

Ne sajnáljuk a citrom- vagy narancshéjat. A mazsolát kedvelők tábora pedig ne feledkezzen meg a rumba áztatott édes aszalt szőlőszemekről sem, de akár aszalt meggyet vagy sárgabarackot is csempészhetünk bele.

Létezik olyan változat is, melyben a tölteléket nem főzik, hanem a darált diót, mákot összekeverik a cukorral, ízesítőkkel és a kinyújtott tésztára terítik, majd olvasztott vaj és tejföl keverékével meglocsolják. Ennek feltekerése több gyakrolatot igényel, de sokak szerint ez az "igazi bejgli".

Mikor a tekercsek a sütőpapíron sorakoznak,  jöhet a tojással történő kenés, hogy bejglink fényes és márványos legyen. Ehhez először sárgájával kenjünk le, majd hideg helyre téve megvárjuk míg megszárad. Végül megkenjük a fehérjével és amint ez a réteg is megszáradt, mehet a sütőbe. Érdemes a második kenés után szobahőmérsékleten hagyni, hogy ne érje sokként a tésztát, amikor bekerül a forró sütőbe.

 

Forrás: 100 fok

 

Keresés

Google-ajánlat