Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Karácsonyi diós és mákos bejgli |
2013. december 15. vasárnap, 16:39 |
Adventi készülődéshez gyűjtöttem Hozzávalók: A tésztához: 1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez:
A diós töltelékhez:
A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztős tejet és a maradék cukrot majd összedolgozzuk. Két órán át pihentetjük, aztán 4 egyenlő részre osztjuk és cipót formálunk belőle. A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáöntjük cukorral, vaníliás cukorral elkevert darált mákot, és alacsony hőfokon addig főzzük, míg a mák az egész tejet felszívta. Miután kihűlt a töltelék belekeverjük a frissen reszelt citromhéját. A diótöltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, citrommal és vaníliával. A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk, és összekeverjük a tejföllel. A cipókat egyenként kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A diós esetében a tölteléket tésztára terítjük, és meglocsoljuk a olvasztott tejfölös vajjal. A tészta tetejét és széleit felhajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. A négy tekercset először sárgájával kenjük meg, majd ha megszáradt, lekenjük a fehérjével. 180°C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben 35 percig sütjük.
Tippek: A kész tekercseket sütés előtt mindenképpen szurkáljuk meg, különben nem tud távozni a gőz. Ne sajnáljuk a citrom- vagy narancshéjat. A mazsolát kedvelők tábora pedig ne feledkezzen meg a rumba áztatott édes aszalt szőlőszemekről sem, de akár aszalt meggyet vagy sárgabarackot is csempészhetünk bele. Létezik olyan változat is, melyben a tölteléket nem főzik, hanem a darált diót, mákot összekeverik a cukorral, ízesítőkkel és a kinyújtott tésztára terítik, majd olvasztott vaj és tejföl keverékével meglocsolják. Ennek feltekerése több gyakrolatot igényel, de sokak szerint ez az "igazi bejgli". Mikor a tekercsek a sütőpapíron sorakoznak, jöhet a tojással történő kenés, hogy bejglink fényes és márványos legyen. Ehhez először sárgájával kenjünk le, majd hideg helyre téve megvárjuk míg megszárad. Végül megkenjük a fehérjével és amint ez a réteg is megszáradt, mehet a sütőbe. Érdemes a második kenés után szobahőmérsékleten hagyni, hogy ne érje sokként a tésztát, amikor bekerül a forró sütőbe.
|