Karamellizált-mazsolás márványkuglóf
2014. április 01. kedd, 10:28

Anyu kedvence

 

Hozzávalók:

Tészta:

2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
2 + 1 dl langyos tej
60 dkg liszt
6 dkg vaj
1 tojássárgája
1 csipet só
2 ev. kakaópor

Töltelék:

5 dkg megmosott, beáztatott mazsola (legutóbb 20 dekát tettem bele, és így is elfogyott. gyorsan)
18 dkg porcukor (ennél kevesebb is elég)
16 dkg vaj

 

Elkészítés:

2 dl tejjel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A kakaó kivételével az összes többi hozzávalót sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen 20-25 percig kelesztjük.
A tésztát kettéválasztjuk, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport, majd újra duplájára kelesztjük (25-30 perc).
A világos részt téglalapra nyújtjuk, vastagon megszórjuk porcukorral, a mazsolával, majd a vajat kis darabokra végva eloszlatjuk rajta. Kinyújtjuk a kakaós részt, és ráhelyezzük a töltelékre. Feltekerjük, mint a bejglit, és a kuglófformába helyezzük. Újabb 25-30 percig kelesztjük.
170 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. (A sütőforma alá tegyünk tepsit, mert a vaj kifolyhat.)

 

Keresés

Google-ajánlat