Kekszek
2017. december 03. vasárnap, 12:26

A lányokkal kekszet is pecsételtünk.

Pecsétes keksz

Hozzávalók 20 darabhoz:
• 30 dkg liszt (nem rozsliszt!)
• 25 dkg vaj
• 14 dkg cukor
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 1 tojássárgája
• 0,5 teáskanál só
• 0,5 teáskanál sütőpor
• előkészítési idő: 35 perc, elkészítési idő: 10 perc

Vegyítsd egy tálban a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. A lágy vajat verd három percig gépi habverővel közepes fokozaton, majd add hozzá a tojássárgáját és a vaníliás cukrot. Ha jó habos, dolgozd a száraz elegyhez. Formázz a masszából egy cipót, és letakarva tedd a hűtőbe legalább egy órára.
Ezt követően lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd ki 3-4 milliméter vastagra. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrj ki köröket, azokra pedig nyomd rá jól a sütipecsétet. A kekszeket rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe. Nyolc-tíz perc alatt süsd szép aranybarnára.

 

Skót vajas keksz

• 2 csésze vaj (szobahőmérsékletű)
• 1 csésze barna cukor
• 4 csésze liszt

Géppel keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adagoljuk hozzá a lisztet is. Gyúrjuk masszává, majd nyújtsuk deszkán nagyjából másfél centi vastagra. Tetszőleges kiszúróval vághatjuk, majd papírozott tepsiben kb. 20 perc alatt készre sütjük, de a lényeg, hogy halvány világosra. Porcukorral hintsük meg finoman.

 

Linzertészta
A tészta lényege az, hogy nem szabad túldolgozni, úgyhogy a gyúrás ideje alig két perc, sütni pedig mindössze nyolc percig szabad. A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 50-60 darab kekszhez:
– 20 dkg puha vaj
– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– 1 tojás
– 2 teáskanál sütőpor
– 1-2 teáskanál vanília kivonat, vagy aroma, esetleg egy csomag vaníliás cukor (10-12 g)
– 3 bögre fehér finomliszt (38 dkg)

1. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra, alul-felül sütésre.
2. A cukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást is. Én ezt turmixgéppel csináltam.
3. Ezután hozzámérjük a többi hozzávalót is, és egy villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát. Tényleg csupán egy-két perc, tilos túldolgozni!
4. Vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát körülbelül négy milliméter vastagra, majd kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk a tésztából, melyeket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlemezre sorakoztatunk. Szellősen tegyük őket!
5. Nyolc perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még nyersnek tűnnek, de nem azok. Ne bizonytalanodjunk, egy-két perc hűlés után megszilárdulnak és elérik a tökéletes állagukat! Az aljának is fejérnek kell maradnia, nem kaphat színt, mert akkor kiszárad!

 

Forrás: internetes keresés

 

 

Keresés

Google-ajánlat