Közéleti írás: honlap-feedback
2018. március 05. hétfő, 21:23

Kedves Hallgatók,

a következőkben gyűjtöm össze a beadott anyagokkal kapcsolatban a megjegyzéseket. A csillag jelöli a javítandó változatot, a > után megadom a javaslatot, ha lehetséges.

 

Fájlformátum

- a csatolmányokat (ha csak másként nem kérik, például egy cikk leadásakor) pdf-fájlként küldjék, ily módon nem lehet abba könnyen belenyúlni, annak tartalmán változtatni

- a felesleges fájlinformációkat töröljék (Hunyadi-levél!)

- figyeljenek a fájlnévre is (a "levél kerettel" mint fájlnév a visszakereshetőség szempontjából nem szerencsés, Ajna!; ugyancsak nem hasznos fájlnév: "BCE" Polgármesteri Hivatal!)

 

Tartalom

- több esetben is hiányzik a levél fejlécéből a honlap címe, ne maradjon ki (még akkor is, ha most tervezzük az oldalt, a domainnév már a miénk)

- a honlap esetén a célközönség megadása elég széles körű lehet (nem szükséges pl.: egyedül vagy párban)

- a hivatalos levélben célszerű közvetlen elérhetőséget is megadni a további egyeztetés céljából, nem csak a központi számot, e-mail-címet

- nem adjuk meg a költségkeretet, hanem árajánlatot kérünk, és az ár-érték arányban legkedvezőbbet választjuk (ne így: Bruttó 500.000 forint a költségkeretünk...)

- telefonszámot a fejlécben célszerű a nemzetközi formátumban (+36...) megadni, a külföldi kapcsolatokra is tekintettel

- logikusan bánjanak a határidőkkel (a tervek vagy a teljes honlap készüljön el a határidőig? A honlap elkészítésének kitűzött határideje március 31. legyen, addig küldjenek el 3 tervezetet.)

- adjanak meg határidőt (Három változatot várunk Önöktől, amelyekből mi választjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.)

 

Megfogalmazás, stílus

- fogalmazzanak határozottan, sokkal kevesebb feltételes móddal (pl. Cégünk, a Corvo Pláza Kft. új honlapot szeretne létrehozni, melynek megtervezésével és
elkészítésével Önöket szeretnénk megbízni. > fog, tervezi stb.; legalább három különböző honlapváltozatot szeretnénk látni. > Kérjük, március 10-ig küldjenek legalább három változatot/tervet.)

- az értelemszerű dolgokat nem kell leírni (pl. Kérem a fentiek figyelembevételét; a második mondat felesleges: Hunyadi János Általános Iskola honlapjának struktúrája: Honlapunkon a következő pontokat, illetve alpontokat szeretnénk megjeleníteni:)

- ha négyen írják alá a levelet (ami egyébként elég ritka), akkor többes szám első személyben fogalmazzanak a törzsszövegben (kérem > kérjük)

- szóhasználat (*az Önök által meghatározott árajánlatot > az Önök által küldött árajánlatot; szokatlanul hangzik: *Az alább kibontott Arculati Kézikönyv; ugyancsak nem szerencsés megfogalmazás: *Mind felépítésileg, mind megjelenésileg)

- ügyeljenek az udvarias megszólításra (nem szerencsés: Tisztelt Hölgyem!)

- legyen az aláírás is udvarias, és tartalmazzon elég információt (nem elég: Igazgatóság)

 

 

Műfaji sajátosságok

- kerüljék a brief esetén a nagyon hosszú, tömör szöveget, inkább rövidebb, átláthatóbb bekezdések legyenek

- a briefet nem kitöltjük, hanem összeállítjuk (*Kérésüknek megfelelően kitöltöttük a briefet)

- az ötsoros összefoglalás kevés információt tartalmaz egy honlap elkészítéséhez (Helyi Holló!)

- a honlapstruktúra legyen nagyon átlátható rendszer, ne akarjanak mindent egy helyre összezsúfolni (Helyi Holló!)

- a kulcsszavak valóban kulcsszavak legyenek (ezek nem kulcsszavak: Célunk egy letisztult, könnyen áttekinthető honlap létrehozása, kidomborítva az
iskola értékeit.)

- a hivatalos levél tárgya valóban arra vonatkozzon, amiről szól a levél (ez nem az: *Tárgy: Kitöltött brief a Hotel Ravenna honlapjához; *Tárgy: Visszajelzés a honlapra adott árajánlatról)

 

 

Tipográfia

- ügyeljenek a tabulátorokra, az egymáshoz tartozó tartalmakat tabulátorral rendezzék egymás alá

- szebb a levél fejléce, ha az e-mail-cím és a honlapcím nem aláhúzott és kék betűs (hivatkozás eltávolítása)

- rendezzék el az A4-es lapon a tartalmat: ha kevesebb a szöveg, szedjék 1-es helyett 1,5-es sorközzel, kezdjék lejjebb a lapon: esztétikusan töltsék ki a rendelkezésre álló helyet

- nem szükséges az aláírásnak vonalat húzni a hivatalos levélben

- ha a lapon vízjel van, az ne zavarja a papírra írt szöveg olvashatóságát (Madarassy!)

- kapcsolják be az elválasztást, ne legyenek nagy lukak a szövegben (GOrganic!)

- ha kiválasztottak egy betűtípust az arculati kézikönyvben, érvényesítsék is azt az elkészült szövegekben

- ha van egy szép fejlécünk, a briefet is azon készítsük el, ragaszkodjunk az arculatunkhoz (Ravenna!)

- néhány kivétellel ne használják az aláhúzást kiemelésre (Hollóhát!)

 

 

Helyesírás

- figyeljünk a településnevünkre (*Hollóköváralja > Hollókőváralja)

- keltezés, dátumírás (*2018. Február 26-án > 2018. február 26-án; *2018.02.26. > szóközökkel: 2018. 02. 26.; *Budapest ,2018. február 26-án > Budapest, 2018. február 26-án)

- megszólítás és mondatkezdet (*Tisztelt Winter Netti, Köszönjük > Tisztelt Winter Netti, köszönjük... VAGY Tisztelt Winter Netti! Köszönjük...)

- idegen szavak toldalékolása (brief-et > briefet)

- vesszőhasználat (*Kérem küldjenek > Kérem, küldjenek; az irányítószám után nincsen vessző: *2018, Hollókőváralja > 2018 Hollókőváralja)

- kis- és nagybetű (*Forint > forint; *ÁFA > áfa; az aláírás és név alatti megjelölés kisbetűs: XY ügyintéző; *Arculati Kézikönyv > Arculati kézikönyv)

- kötőjelek (*email > e-mail vagy ímél)

- egybe-különírás (*honlap tervezet > honlaptervezet, *honlap struktúra > honlapstruktúra; *Honlap megrendelés > Honlapmegrendelés vagy Honlap megrendelése; *Weblap készítés > Weblapkészítés; *igazgató helyettes > igazgatóhelyettes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat