Meggyes-mákos
2015. július 22. szerda, 17:41

Édes-savanyú. A tészta része nagyon jó, a meggypuding még finomításra szorul.

Hozzávalók

A tésztához

25 dkg mák
1 bögre finomliszt
1 bögre porcukor
1 tk sütőpor
2.5 dl tej
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
450 g magozott meggybefőtt

 

A krémhez

1 tasak vaníliás pudingpor
3 ek cukor
4 dl meggylé (a befőtt levéből)

 

A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük.

A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve, a tésztát simára keverjük.

Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4-4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük.
Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át.

Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik.

 

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20x30 cm

 

Keresés

Google-ajánlat