Mesterséges intelligencia (Káldy Márton és csapata)
2017. szeptember 17. vasárnap, 11:23

A szituációs feladat célja, hogy elgondolkodtassa a résztvevőket egyfajta jövőképen: amikor a mesterséges intelligencia (a gondolkodó gépek és robotok) kora eljön.

 

Szituációk

A bárpultos

Egy péntek este a bárpultnál ülsz, és beszélgetésbe kezdesz a mesterséges intelligenciával rendelkező pultost helyettesítő robottal, akiről kiderül, hogy nem tudja, mi az a borravaló, és szeretnéd elmagyarázni neki.

Szereplők: egy AI-bárpultos, egy viszkiző vendég

 

A szomszéd fűje zöldebb

Sokszor megfordult már a fejedben, hogy beruházz egy mesterséges intelligenciával rendelkező fűnyíróra, de az önvezető autó, a.i. tv és sok más háztartásbeli eszköz mellett erre még nem futotta, viszont a szomszédnak igen. Éppen ezért megpróbálod rávenni a szomszéd fűnyíróját arra, hogy titokban nálad is nyírjon füvet hetente, mert annyira szépen csinálja.

Szereplők: AI-fűnyíró, a lusta ember

 

Csetepaté

Egy házasságban sokszor indul vita a takarítás miatt. Ebben az esetben is a férj és a feleség összevesznek, mivel a férj nem takarította össze a szotyoladarabkákat a szőnyegről a tegnap esti „srácos meccsnézős" program után, de a vita közepén megjelenik a mesterséges intelligenciával rendelkező porszívó, aki kibékíti a párt, és megoldja a problémát.

Szereplők: férj, feleség, AI-porszívó

 

Mesterséges szerelem

Lehetsz fiú, lány, a lényeg, hogy elképesztően szerelmes lettél egy androidrobotba, akinek szerelmet kell vallanod, hogy ő is értse, mert az ódivatú lírai bókokat a rendszere nem ismeri fel, így muszáj más úton eljutnod szívének/meghajtójának kulcsához.

Szereplők: egy lány/fiú, AI-robot

 

Reggeli pirítós

Van egy mesterséges intelligenciával rendelkező pirítóskészítőd. Nagyon odafigyelsz rá, és jó kapcsolatot ápolsz vele, azonban a piacra dobták az új verziót, és azt szeretnéd inkább megvenni, így el kell magyaráznod a mostani AI-pirítósodnak, hogy le szeretnéd váltani.

Szereplők: egy ember, AI-pirítós

 

Mesterséges élet

Sokszor kerülünk veszélyes helyzetbe az élet során, azonban a mesterséges intelligencia térhódítása alatt ez megsokszorozódik a sötét éjszakai utcákon. A lázadó AI-robotok ki akarják irtani az embereket, és most te kerültél sorra, de ha meggyőzöd a robotot, miért ne tegye, akkor épségben elenged.

Szereplők: az ember, AI-robot

 

Keresés

Google-ajánlat