Milyen problémákkal kellene szembenézni, ha egyszer csak összeomlana/megszűnne az internet?
2016. szeptember 26. hétfő, 15:28

Írjanak négyes csoportokban 5-7 mondatot a kérdésről!

 

Hatalmas káosz alakulna ki. Az emberek teljesen kivetkőznének önmagukból. Pánik törne ki.

Miért? Leállnának, a bankok, így az emberek nem jutnak pénzhez, így hamar fosztogatni kezdenénk, egymást taposnák már az élelmiszerért is. Összeomlanának a telefonhálózatok, a közbiztonsági rendszerek, a munkahelyek nagy része működésképtelenné válna. A tömegközlekedési rend borulna fel először, ám később a pénzhiány s az ebből következő üzemanyaghiány miatt az autóközlekedés is.
Az élet egy pillanatra leállna, majd mi úgy érezzük, borzasztó fordulatokat véve folytatódna.

(Harcsár Enikő, Süveges-Szabó Zsófia, Nemes András, Marczali Dorottya)

 

Nem tudnánk navigálást használni, ami nagyban megnehezítené az életünket, hiszen manapság nincs annál egyszerűbb mód, mint gps-t használni. Papíralapú térképünk, iránytűnk ugyan lehetne, de sokan a mai társadalomban nem tudják, hogyan kell használni ezeket az eszközöket, hiszen eddig nem volt rá szükségük.
Manapság nagyon sokan használják az e-bankot, hiszen ez egy gyors és könnyű mód pénzügyeink lebonyolítására, az emberek sok időt tudnak megspórolni, illetve sokkal átláthatóbb minden.
Elvesznének a fontos adataink, amiket a felhőben tároltunk. Ezen kívül rengeteg emlékünk esne az „internet-off" áldozatául, amelyeket csak az internet hálójában őriztünk, pl.: e-mailezések, chatbeszélgetések, Facebook-üzenőfali kiírások...
Az internet mára a gazdaság egyik legnagyobb mozgatórugójává vált. Start-up cégek sokszor az interneten keresztül gyűjtenek tőkét az indulásukhoz, sőt, akár online találják meg a cégükbe beleillő szakembereket is. Nélkülük rengeteg izgalmas új innovációtól, kezdeményezéstől, találmánytól esnénk el.
Az online marketing, ami manapság egyre nagyobb teret ölt, és egyre több pénzt fektetnek bele a kereskedők, szolgáltatók, teljesen megszűnne, más platformokat kellene találniuk a cégeknek a reklámozásra, vissza kellene térniük a hagyományos formákhoz.
Az online kereskedelem is szintén erre a sorsra jutna. A legtöbb vállalat megadja a lehetőséget ügyfelei számára az online vásárlásra, sőt, rengeteg olyan cég van, amelytől kizárólag az interneten keresztül lehet vásárolni. Az ő termékeikhez például egyáltalán nem tudnánk hozzájutni, ha megszűnne az internet.
És természetesen nem tudnánk tartani a kapcsolatot a távoli ismerősökkel, rokonokkal, hiszen most azt is az interneten tesszük. A kapcsolati hálózatunk megkopna, kisebbé válna.

(Lajkó Marietta, Sámuel Barbara, Légrádi Dóra)

 

A világ számos változással és problémával nézhetne szembe, ha megszűnne az internet. Teljesen megváltozna mind a gazdasági, mind a politikai és a társadalmi életünk. Megváltozna a kommunikáció, sok emberrel megszűnne a kapcsolat, akikkel az internet volt az összekötő kapocs. A társadalom egésze sokkal később értesülne a mindenkit érintő fontos hírekről. Az ügyintézés minden területen lelassulna, ugyanúgy, mint az adatgyűjtés. Az internet hiánya a sajtó teljes összeomlását eredményezné. A világpolitika instabillá válna. A feladatokat, amelyeket eddig az interneten intéztünk, manuálisan kellene elvégeznünk, és ugyanez a probléma sok pluszmunkát okozna. Az online sajtó nélkül még több fát kellene kivágni, ami súlyosan károsítaná a környezetet. Újabb gazdasági világválsággal fenyegetne a tőzsde és a világbank összeomlása. Az online kezelt pénzügyek, befektetések, tulajdonok és tőkék elvesznének. A további károkat pedig talán még elképzelni se tudjuk.

(Korvin Sára, Gönczy Boglárka és Sibalin Szofi)

 

Az internet a legnagyobb, emberiséget összekötő hálózat, mind az átlagember mindennapi tevékenységei, mind a gazdasági folyamatok, a biztonságpolitikai rendszereink, a hírszerzés, illetve a kommunikációs csatornáink elengedhetetlen színtere nem csak nemzetközi, de hazai szinten is. Ha összeomlana az internet, az új rendszerek felállítását vonná magával, az eddig ismertek helyett.
A hírsugárzás más szintekre korlátozódna, és a nemzetközi aktualitásokért, az információért még több pénzt kellene fizetni. Nőne a munkanélküliség, különösen abban a rétegben, ahol az internet elengedhetetlen platformja volt a munkavégzésnek, ami a munkaközvetítés nehézségeit is magával vonná. A banki tranzakciók, a kontinensek közötti pénzmozgások is kevésbé átjárhatóak lennének, illetve a mindennapi fogyasztásunk is – ami az online pénztárgépekhez kötött – megváltozna, ami által nőhetne az eladók részéről fokozatosan az adócsalás. A titkosszolgálat szintén nehezebben jutna hírekhez, a terrorizmus elleni harcban is változások következnének be – bár ahogy ezt gátolja az internet nélküli világ, azonos mértékben is elősegíti, hiszen nekik is másféle eszközökhöz kellene folyamodniuk. A felhőn tárolt adatok elvesznének, és a pótlásuk nehéz lenne vagy lehetetlen. Az egyén magánéleti gyenge kötésű kapcsolatai is elvesznének, azonban lehet, hogy az erősebb kötésűeket csak még jobban megerősítené.
A kezdeti káosz és kétségbeesés mellett, alapjaiban lassulna le újra az életünk, a letűnt korok, korszakok sebességéhez.

(Pham Cintia, Ofella Mariann)

 

Az internet megszűnésével a kapcsolattartás sokkal nehezebbé válik az emberek között, ezenkívül a hiánya nagyban megnehezíti az információ áramlását. A politikai propagandának ezáltal kevesebb felülete lesz. Az ügyintézés újra papírformájúvá válik. A bűnügyek megoldása sokkal lassabb lesz.

(Bauer Anna; Szeiler Kíra; Tóth Viktória; Szőke Bence)

 

 

Az internet összeomlásával a gazdasági élet szinte minden területe hozzáférhetetlenné válik. A leginkább a bankrendszer érintett ebben, hiszen nem csak az internetbank válna elérhetetlenné, de a készpénzfelvétel is, ami nem csak az online kereskedelem, de a hétköznapi kereskedelmi élet csődjéhez is vezetne. A tőzsde összeomlása hasonló problémákat okozna. Az online kereskedelem megszűnne létezni, alapvető gazdasági folyamatok akadnának meg. Az emberi kommunikáció nehéz lenne, be vagyunk rendezkedve az internet átszőtte világba. Az egyetemi tanulmányaink is jóval nehezebbek lennének, a Nepun, a Moodle mind megkönnyítik a mindennapi életünket.

(Mürschberger Bianka, Horváth Evelin, Pásku Enikő, Endrédi Fanny, Zsiros Brigitta)

 

Alapvető pénzügyi és adminisztrációs feladatok kerülnének újból papíros formába. A banki átutalás és csekkbefizetés teljesen lelassulna, és vissza kellene térni hagyományos kormányhivatali ügyintézéshez.
Bizonytalanság ütné fel a fejét GPS és online térkép nélkül.
Az összes felhőben tárolt adat elveszne, mind személyes élmények (fotók, filmek, zene), mind fontos dokumentumok.
Kapcsolatok átértékelődnének, nehéz lenne eldönteni, hogy mire pazaroljuk az időnket, hiszen nem tudunk egy gyors üzenetet dobni (pl.: egyetemi projekt).
Google nélkül nem lehetne gyorsan megtalálni bárminemű információt, hiszen a könyvtárban/újságosnál céltudatosan keres az ember.
Pszichológiai és társadalmi problémákat okozna, hiszen beleivódott mindennapjainkban, mindenki valamilyen szinten függő.

(Menyhért Dorottya; Varga Lili)

 

 

Nem tudnánk megnézni, mikor jön a busz reggel és este, mikor iskolába indulunk, a közlekedés bonyolultabbá, lassabbá, életképtelenebbé válna, hiszen a térképfunkciókat sem vehetnénk igénybe. Muszáj lenne az utcán kérdezősködnünk a témában addig, amíg nem találunk egy személyt, aki biztosan tudja, merre található az adott pont, és el is tudja azt magyarázni.
Ha fontos e-mailt várunk, akár munkával, akár más hivatalos üggyel kapcsolatban, akkor nagy problémát jelentene az internet hiánya.
Sok fotónkat nem tudnánk elérni a felhőnkben.
Azokat az ismerősökkel megszakadna a kapcsolatunk, akiknek nincs meg a telefonszáma. Akiknek viszont megvan és gyakori beszélgetőpartnereink, azok által megnőne a telefonszámlánk, túl költséges lenne. Például ha a szülők külföldön laknak, akkor a velük folytatott eszmecserét csak telefonon tudnánk megoldani.
Tanulmányi anyagokhoz sem férnénk hozzá a Moodle-ön. A könyvek anyagaiért el kellene mennünk a könyvtárakba. Az új zenéket pedig csak CD-n keresztül tudnánk meghallgatni, filmeket DVD-n megvásárolni.
Nem tudnánk koncertre, színházra elővételben jegyet venni, csak a helyszínen (Fehérváron a színházban például csak a-mailben lehet panaszt tenni).
Be kellene menni a bankba, mert nem tudnánk online intézni a pénzügyeket, de az ügyfélkaput sem tudnánk használni.

(Bíbok Brigitta; Kápostás Tamás; Karamusko Nikolett; Farkas Fanni)

 

- Lehetetlenné válna a távol előkkel eddig interneten zajló, annak ingyenességére épülő napi szintű online kapcsolattartás (Skype, FaceTime).
- Számos, eddig az internet adta felületeken a közös diskurzusba bekapcsolódni képes társadalmi csoport újra elszigetelődne, lemaradna (mozgássérültek, elmaradott vidékeken élők).
- Megszűnne a "bármit-bárhonnan" internetes árurendelés lehetősége, így bizonyos termékek jelentősen megdrágulnának, egyeseket megérné újra javítani, erre valószínűleg kisvállalkozások épülnének.
- Elesnénk a könnyű, bárhol elérhető és személyre szabott, "live from the spot" hírfogyasztás lehetőségétől.
- A cégek – legyenek azok globálisan vagy kis területet lefedően működők – közötti kapcsolattartás lelassulna, a teljes termelési folyamatot újra kellene gondolni és egy részét tanulni is.
- A felhőalapon működő programok és szolgáltatások kiesése teljesen átformálná mind a számítógépes programok, mind a tartalomelőállító cégek piacát. A fizikai adathordozók értéke (cd vagy winchester) megemelkedne, gyártásuk felfutna, a boltokban ezekből a termékekből átmeneti hiány alakulna ki.
- Az egyre inkább a netre költöző állami közigazgatás is felborulna.

(Bőti László, Gyarmat Noémi, Egresi Hajnal, Tóth Alexandra)

 

Az internet összeomlása alapjaiban változtatná meg a társadalom helyzetét, ugyanis eltűnésével az emberek egyik legalapvetőbb információforrást veszítenék el. A hírek és újdonságok sokkal lassabban és felületesebben jutnának el hozzánk. Az internet továbbá a szabadság jelképe és forrása a XXI. században. Manapság ezt tekinthetjük a cenzúramentes tájékozódás kizárólagos forrásának. Így eltűnősével az emberek alapvető szabadságjogai kerülnének veszélybe.

(Virosztek Dalma, Pittlik Enikő, Baliga Attila, Vörös Brigitta)

 

Egy szóban összefoglalva: káosz. Minden folyamat, az egész élet lelassulna. Veszélyben forogna a kereskedelem, cégek mennének tönkre, a tőzsdék is bedőlnének, ezáltal súlyos pénzügyi zavar alakulna ki. Drágább lenne a kommunikáció. Gondoljunk csak arra mennyi pénzt elköltöttünk anno (persze a szüleink pénzét) az SMS-ezésre. Manapság javarészt az internet segítségével beszélgetünk mind írásban, mind szóban. Nagyban megnehezítené a kapcsolattartást sok emberrel, gyakorlatilag mindenkivel, akivel nem tudunk elfoglaltságaink vagy a fizikai távolság miatt találkozni. Éppen ezért néhány emberi kapcsolatunk viszont sokkal szorosabbá válna. Nem lenne ennyi ember körülöttünk, nem tudna ennyi mindent rólunk mindenki, aki az ismerősünk, vagyis szűkülne a baráti körünk, viszont azon belül a kapcsolatok szorosabbá válnának.
Óriási információhiány lépne fel, hiszen az internet segítségével tájékozódunk. Ehhez az eszközhöz nyúlunk először, ha nem tudunk valamit, ha el akarunk intézni valamit, ha szórakozási lehetőséget keresünk, ha tanulunk, vagy éppen dolgozunk. Ez ahhoz vezetne valószínűleg, hogy fénykorukat élnék a könyvtárak, sokkal többen olvasnának könyvet, és sokkal több mindent lehetne olvasni hagyományos nyomtatott formában. Új folyóiratok jelennének meg, sokkal többen néznének tévét, vagy hallgatnának rádiót, hiszen csak onnan informálódhatnának a világ eseményeiről, amelyek sokkal több idő alatt érnének el bárhová.

(Bordás Enikő, Grenitzer Nóra, Szőke Zoltán)

 

Belassulna az információátvitel két személy között, hiszen csak szóban-telefonon jöhetne létre a kommunikáció. Megszűnne az „azonnaliság". Lassabbá válna a személyközi kommunikáció. Közlekedési zavarok is felléphetnek, hiszen sok rendszer internet segítségével működik. A banki szektorban is válság léphet fel, mivel a banki, pénzügyi rendszerek, banki átutalások is interneten működnek. Nagyon sok adat veszne el, itt nem csak a saját fotóinkról, mailjeinkről, adatainkról van szó, hanem titkosított adatokról is (kormánynak, katonaságnak). Az egészségügyben is gondok lépnének fel, mivel az adatbázisok nem lennének elérhetőek többé. Nehezebb lenne a programszervezés: nem tudnánk kinézni a moziműsort, tévéműsort.

(Pataki Panna, Suri Eszter, Kovácsics Kitti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat