Nézd, ki van itt -- stílusgyakorlaton
2013. szeptember 20. péntek, 09:09

A szeptember 19-i stílusgyakorlat órákon a magyarul most megjelent, Timur Vermes-féle Nézd, ki van itt (Er ist wieder da) című kötet volt az írásgyakorlatok ihletője. Cím/téma: Ha most a Führer feltámadna.

Íme az eredmények: 

 

Drámai sokk rázta meg a belorusz médiát!
Meg nem erősített információk szerint egy régi fehérorosz kórházban egy ápoló Hitlert vélte felismerni a hibernációból felébresztettek között. A hétfő reggeli eset után az intézet főigazgatója cáfolta a híreket, ugyanakkor az épület egy részét kiürítették és ellenőrzés alatt tartják.
Igor P. (47) telefonnal készített képe azonban kiszivárgott. Habár a fotó homályos, a szakértők úgy vélik, valóban Hitler rajzolódik ki a rossz minőségű felvételen.
A megrázó exkluzív képet egy kattintással elérhetik honlapunkon.

(publicisztikai stílusréteg, bulvársajtó; Koczka Flóra, Kővári Bettina, Bognár Adrienn)

 

Ha most a Führer feltámadna
Ezúton tájékoztatunk minden német állampolgárt, hogy folyó hó 21. napján Adolf Hitlert látni vélték. A pánikot elkerülendő és az esetleges következmények megelőzése végett, visszavonásig a következő rendelkezések lépnek hatályba. A helyzet tisztázásáig a politikai pártok tevékenysége felfüggesztésre kerül. Bizonytalan ideig kijárási tilalmat rendelünk el. A gyülekezési jog megvonásra kerül, minden 3 főnél nagyobb, közterületen való csoportosulás feloszlattatik.

(hivatalos stílus; Négyesi Noémi, Steiner Luca, Kőhegyi Erika)

 

Ha most a Führer feltámadna...

A nemzetközi politikai színtér erői között feszülő ellentét megakadályozza a szíriai helyzet feloldását. Ellenben ha a Führer feltámadna, Obama és Putyin brezsnyevi csókot váltana. A NATO hadereje egy emberként vonulna Hitler ellen; megkötözhetnék, ám ha csak nem némítják el egy tarantinói lövéssorozattal, két hét múlva saját seregeként vezetné a világ ellen.

(publicisztikai stílus; Hantal Zsófia, Simon Szabina és Soponyai Bianka)

 

Tisztelt Tanárnő!
Ha most a Führer feltámadna, azt hiszem, nagyon rácsodálkoznánk.
Ön mit gondol, vajon képes lenne a Harmadik Birodalom feltámasztására? Ha igen, vajon ez veszélyt jelentene Európa többi országára? Talán hetven év alatt elment a kedve a világ meghódításától...
Érdeklődéssel várom válaszát!

Üdvözlettel: Molnár A. P. Dávid

(levélstílus; Molnár Zsóka, Dezső Pál, Dukai Dávid, Gulyás Attila)

 

Ha napjainkban újra előkerülne egy olyan meghatározó történelmi alak, mint Adolf Hitler, feltehetően jelentősen kihatna a társadalmi morálra. Mai rohanó világunkban az emberek leginkább virtuális térben élik életüket. Mit szólnánk hozzá, ha Adolf Hitler személyesen jelölne be minket a Facebookon, hogy aztán különböző csoportokat létrehozva különítsen el minket etnikai hovatartozás alapján? Elég indok lenne-e a virtuális rasszizmus a harmadik világháború kirobbantásához? Vagy a megelőzéshez csak nyomjunk egy dislike-ot?

(publicisztikai jellegű írás; Tamási Anett, Rókás Zsuzsa) 

 

Reführer

Ha most a Führer életre kelne és lepillantana villája borostyánnal körbefuttatott erkélyéről, ijedtében valószínűleg újra meghalna. Zavarodottságának oka az egykori birodalmában uralkodó rendetlenség lenne: a fajok és identitások keveredése, férfiak kéz a kézben, fekete férfi fehér nőt ölel... De amitől végképp úgy döntene, leveti magát az erkélyről, az egy óriásplakáton mosolygó nő lenne, azzal a felirattal: Németország harmadszor újraválasztott kancellárja. Inkább a poklot választaná, mint hogy ennek a káosznak részese legyen.

(publicisztikai stílus; Faniszló Kitti, Németh-Sára Klára, Kincses Edit) 

 

 

A Német Központi Szövettani és Sejtbiológiai Kutatóintézet egyik termében őrzik Hitler holttestét. Amennyiben az életjeleket produkálna, a kutatókat azonnal munkára fognák. A Nobel-díj nyertes Prof. Dr. Dr. h. c. Hans Günter által kifejlesztett sejtregeneráló berendezés segítségével erre lehetőség is van. A gép, amelyen Günter és társai 15 éven keresztül dolgoztak, a sejtbiológia eddigi legnagyobb vívmánya. A gép mechanikája által a sejtek termelődése elektrolízises módszerrel újraindítható, osztódásuk és regenerálódásuk megfigyelhető.

(tudományos stílusréteg; Sasvári Glória et al.) 

 

 

A regény német eredetiben (e-könyv, pdf)

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat