Lájkpogácsa
2013. január 12. szombat, 18:56

A legjobb pogácsarecept. Még langymelegen elfogyott...

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg főtt, áttört krumpli
10 dkg vaj
10 g élesztő
1 mk cukor
2 tojás
150 ml kefir/joghurt/tejföl
1 tk só

 

A szobahőmérsékletű kefirben/tejfölben elkeverjük az élesztőt és a cukrot.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a krumplit, sót, egy tojást, a kefires élesztőt, és jól összedolgozzuk.
Letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük.
Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel szétnyomkodjuk téglalappá, és hajtogatjuk (négy réteg tészta kerüljön egymásra).
30 percet pihentetjük, lisztezett deszkán csak éppen átgyúrjuk, és szétnyomkodjuk újból kb. 1,5-2 cm vastagra.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és negyed órát pihentetjük.
Közben bekapcsoljuk a sütőt 210 °C-ra, megkenjük a második egész felvert tojással a pogácsákat, és betesszük sülni. Kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük (210°C, alul-felül sütés).

 

A recept forrása: Nosalty

 

Az első adag olyan gyorsan elfogyott, hogy le se tudtam fotózni. De a másodikat sikerült. Íme a Veszó-féle mézeskalács formájú pogácsa:

 

rec pogacsa2

 

PPJ 29. születésnapjára lájkpogácsákat sütöttem, hogy az ünnepelt soha ne fogyjon ki a lájkokból:

rec lajkpogacsa

A lájkkiszúró Augsburgból származó ajándék (nem egyesével vágtam körbe a kis kezeket, mint ahogy valakinek elmagyaráztam a garden partyn azért itt is bocs :)).

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat