Sajttorták
2012. március 14. szerda, 22:09
Egyelőre kipróbálás előtti, újságból származó receptek
New York sajttorta

 

25 dkg darált keksz

10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez

65 dkg natúr tejszínes krémsajt (például Philadelphia)

15 dkg cukor

3 tojás

1,5 evőkanál finomliszt,

1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 evőkanál vaníliaesszencia

1 citrom reszelt héja

1 dl tejföl

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Először elkészítjük a torta tésztáját. Ehhez a vajat felmelegítjük, kicsit visszahűtjük és összekeverjük a darált keksszel. Egy 24 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal és az aljába nyomkodjuk a vajas-kekszes tésztát. Betesszük a sütőbe és 5 perc alatt aranysárgára sütjük.

Alacsony fordulatszámon elektromos mixerrel keverjük simára a sajtkrémet a cukorral, a tejföllel és a liszttel. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliát, majd egyenként a tojásokat is. Amikor már az összes hozzávaló benne van, még kicsit keverünk rajta. Ha kihűlt a tortalap, akkor öntsük, egyengessük rá a sajtkrémet, Az előmelegített sütőben 160 fokra visszavéve a hőmérsékletet körülbelül 50 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe még kocsonyás, nedves. Zárjuk el a sütőt, és nyitott sütőajtó mellett várjuk meg, amíg kihűl, csak utána vegyük ki. A kihűlt tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szeleteljük. Adhatunk hozzá epres vagy áfonyás öntetet.

 

 

Tripla csokis sajttorta sütés nélkül


Tészta:

20 dkg darált kakaós keksz

10 dkg olvasztott vaj

 

Krém:

90 dkg mascarpone

20 dkg fehér csokoládé

20 dkg étcsokoládé

20 dkg étcsokoládé

3 dl tejszín

18 g zselatin (agar-agar)

3 evőkanál kókuszreszelék, finomra darálva

 

A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, és egyenletesen egy tortaforma aljába nyomkodjuk.

A krémhez a mascarponét, a zselírozó anyagot és a habbá vert tejszínt három egyenlő részre osztjuk be. Először gőzfürdő felett felolvasztjuk a fehér csokoládét. 30 dkg mascarponét és a tejszínhab harmadát, valamint a felolvasztott csokoládét 6 mg felolvasztott zselatinnal simára keverünk, hozzáadjuk a finomra őrölt kókuszreszeléket. Ezt a műveletet megismételjük az étcsokoládéval és a tejcsokoládéval is, persze kókuszreszelék nélkül, hiszen a teljes mennyiség a fehér csokoládéhoz ment. A tésztára rétegezzük a háromféle mascarponés, tejszínes csokoládékrémet. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőben hagyjuk pihenni. Tálaláskor a tetejét csokoládéforgáccsal díszítjük.

 

 

Forrás: HVG

 

Keresés

Google-ajánlat