Skót krémes
2014. szeptember 27. szombat, 15:31

A neten található, háború utáni krémesrecept, apró változtatásokkal

Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dl tej
15 g szalalkáli
1 csipet só
vaj (a 4 tepsi kikenéséhez)

 

A krémhez

1,25 l tej
5 db tojás
4 púpozott ek finomliszt
6 púpozott ek cukor
3 csomag vaníliás cukor

A tetejére

10 dkg étcsokoládés tortabevonó
5 dkg margarin

 

Elkészítés

A szalalkálit a 2 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a tejes szalalkáliból, cukorból, sóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.

A tésztát 4 részre osztjuk, gáztepsi méretűre, vékonyra nyújtjuk, és egyenként, vajazott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap 170 fokon (alsó-légkeverés) 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan (törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.

A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverővel csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
Háromfelé osztjuk, még forrón megtöltjük vele a lapokat.

A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a felolvasztott margarint, majd a masszát a langyos sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk.

Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.

 

Eredeti forrása

 

Keresés

Google-ajánlat