Sós karamellás brownie
2019. október 27. vasárnap, 11:12

Forrás: Borsmenta

 

Hozzávalók (a karamellhez):
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál olvasztott vaj
1 nagyobb csipet só
0,3 dl tejszín

 

Elkészítés:

1. A cukrot lábosba öntjük, tűzre tesszük, és melegíteni kezdjük. Amint olvadni kezd, tartalékra vesszük a lángot, és folyamatosan kevergetve figyeljük, hogyan változnak a szilárd kristályszemek folyékony arannyá.

2. Ha kész a karamell, lehúzzuk a tűzről, óvatosan hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Ha már homogén, mehet hozzá a csipet só és a tejszín is. Visszatesszük a tűzre, és átforrósítjuk.

3. Vékonyan olajozott sütőpapírra borítjuk, hagyjuk szétterülni, kihűlni. Kb. fél óra. Ha kihűlt, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Nem gond, ha kissé nyúlós, szépen rá tud majd olvadni a sütire akkor is, ha nem szabályosak a mértani formák.

 

Hozzávalók (a tésztához):

11,5 dkg vaj
8,5 dkg étcsoki (jó minőségű, magas kakaótartalmú)
15 dkg cukor
2 nagy tojás
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy fél rúd vaníliából kikapart apró mag)
1 csipet só
8,5 dkg rizsliszt
pici olaj (a sütőpapír kikenéséhez)

 

Elkészítés:

1. Gőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk a vajat és a csokit.

2. Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a sóval és a vaníliával, aztán fakanállal összedolgozzuk a csokis keverékkel, majd hozzáadjuk a rizslisztet is.

3. Kiolajozott sütőformába öntjük a masszát (kb. 20x27 cm), és megszórjuk a karamellkockákkal.

4. 180 fokra előmelegített (alul-felül sütés) sütőbe toljuk, kb. 30 perc alatt készre sütjük.

5. Ha marad másnapra, remek a tejeskávé mellé, de akkor a legfinomabb, amikor friss, épp langyosra hűl, és csak úgy nyúlik rajta a karamell!

 

Keresés

Google-ajánlat