Szövegértés (Lantos Dóra)
2012. április 21. szombat, 11:10
Olvassátok el a következő szöveget! Válasszatok ki 5-8 feladatot a felsoroltak közül és állítsatok össze belőle szövegértés feladatsort egy 6./8./10./12. osztályos csoportnak!

A kakaó átváltoztatása csokoládévá valódi tudást, szenvedélyt és művészi érzéket kíván. Mindez egy rendkívül élvezetes folyamat, amely a trópusi őserdőkben kezdődik és a csokoládégyárban ér véget. A Lindt Csokoládé Mesterei igazi szenvedéllyel készítik el a selymes étcsokoládét, a lágyan olvadó tejcsokoládét, és megannyi apró remekművet, köztük a pralinékat és sok más apró ‘Lindt csodát’.

A csokoládé készítés során három fő fázist különböztetünk meg:

1. fázis: A termesztés és a szüret

A csokoládé készítés a kakaótermesztéssel kezdődik a termőföldeken: A LINDT által használt legkiválóbb kakaóbabfajták, a Criollo és Trinitario, leginkább Dél- és Közép-Afrika területeiről származnak. … A kakaót kézzel szüretelik, fermentálják és szárítják. Mindez nagyon munkaigényes folyamat, amelynek minden munkafázisa egy helyen, a kakaófa termőföldjén zajlik. A kakaófa miután elérte érettségét, folyamatosan terem. A fehér vagy rózsaszínű ötszirmú virágok a fatörzsön és az alacsonyabb ágakon sarjadnak más fáktól eltérően, amelynek virágai és gyümölcsei a fa tetején lévő kisebb ágakon, magasan nőnek. Ezt a jelenséget caulifloria-nak hívják. A szürethez egyáltalán nem vesznek igénybe semmilyen gépet – a földművesek hosszú rudat vagy kést használnak, hogy elérjék a legmagasabban fekvő gyümölcsöket is. A kakaóhüvely kemény héját egy széles pengéjű késsel nyitják fel, a machete-vel. Majd a pépes gyümölcshúsból kiszedik a kakaóbabokat. Egy ügyes és gyorskezű munkás akár 500 darab kakaóhüvelyt is fel tud nyitni óránként.

A kakaóbabok ezután ládákba kerülnek vagy halmokba rakják azokat és lefedik banánlevelekkel. Az elkövetkező 3-5 napban a kakaóbabok a borhoz hasonlóan fermentálódnak. A kakaóbab körüli kocsonyás réteg ezalatt felmelegszik aktiválva az enzimeket és előállítva azokat az összetevőket, amelyek megadják a kakaóbab csokoládé aromáját. Mindeközben súlyuk 50%-át elveszítik. A fermentálás addig tart, amíg a kakaóbab el nem nyeri gazdag, sötétbarna színét. …

Forrás: http://www.lindt.hu/csokoladekeszites

 

1. Adj címet a szövegnek!

2. Válaszolj a kérdésekre a szöveg alapján!

Milyen fajta csokoládékról beszél a szöveg?

Honnan hozza a LINDT a csokoládé alapanyagát?

Milyen eszközöket használnak az első fázis alatt?

3. Keresd ki a szövegből, milyen részei vannak a kakaófa termésének!

4. Mit jelent a szövegben? coulifloria machete

5. Húzd alá a szövegben a kulcsszavakat! (legalább 3, legfeljebb 5 szót)

6. Húzd alá a szövegben a kakaóbab részeinek jelzőit! (legalább 4-et)

7. Foglald össze a szöveg lényegét 5 sorban!

8. Írd át a szöveget úgy, mintha magad nézted volna végig a folyamatot! (~10 sor)

9. Döntsd el, melyek igazak a következő állítások közül!

A kakaófa június elejétől szeptember közepéig terem.

A kakaófa virágja különbözik a többi fáétól.

A gépek segítségével gyorsan elvégzik a szüretelést.

A szövegben olvasható első fázis munkafolyamata alatt a kakaóbabot nem szállítják el a termőföldekről.

10. Rajzold le a kakaófa virágát a szöveg alapján!

11. Írj vázlatot a szöveghez!

12. Mit látsz a képen?

13. Írj 3 kérdést a szöveggel kapcsolatban!

14. Pótold a hiányzó szót a szöveg alapján!

A kakaóbabokat ládákba teszik ……………………… banánlevelekkel lefedik. A kakaófa folyamatosan terem …………………… elérte érettségét. Egy …………………………………… munkás 500 darab kakaóhüvelyt nyit fel óránként.

15. Írd le, milyen az alapanyag, amit az első fázis végén a termőföldekről elszállítanak!

 

Keresés

Google-ajánlat