Tárgyalási taktikák (Babinchak Kata és társai)
2018. november 18. vasárnap, 18:23

Feladat: a csoportot 4-5 fős kiscsoportokra osztjuk. Kiscsoportonként kapnak egy-egy helyzetleírást, és meg kell jeleníteniük az alábbi, tárgyalási taktikákat tartalmazó szituációkat. A többi csapat leállíthatja a jétékot, és megtippelheti, melyik tárgyalási taktikát mutatják be az éppen játszók. Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb taktikát felismeri (elsőként). A játékvezető csupán a szereplők ki- s mivoltát ismerteti.

Többet követel a neki megfelelőnél
Szeretnél 400 ezres fizetést a mostani 350 ezer Ft helyett, ezért leülsz a főnököddel tárgyalni, és 480-at kérsz tőle. A főnök szeretné, ha ott maradnál a cégnél, mert jó munkaerő vagy, de nem tudja annyival megemelni a fizetésedet, mint amennyit kérsz.

Ne mondj igent az első ajánlatra
Nyaralni vagy Tunéziában, és megpillantasz egy perzsaszőnyeget. Nincs kint az ára, és nincs rajta árcédula, ezért megkérdezed, hogy mennyibe kerül. Az eladó azt feleli, hogy 50 euró, de te max. 30-at szánnál rá. Kezdjétek meg az alkudozást!

Satutaktika (meglepetés színlelése)
A kislányodnak megígérted, hogy veszel neki egy golden retriever kölyköt. Előtte a neten utána nézel és látod, hogy 50-60 ezer forint között árulják őket. Ennek ellenére reméled, hogy alacsonyabb áron megkaphatod. Elmész egy tenyésztőhőz, aki 60 ezer Ft-ot akar elkérni az utolsó nála maradt kölyökért.

Időhúzási taktika
Van egy focicsapat, amiből meg akarsz venni egy játékost, és a saját focicsapatodban szerenéd tudni a következő szezon kezdete előtt. A megállapodás szerint e hétvégén a focista már a mi csapatunkban edz. Viszont a jelenlegi focicsapat a jövő héten játszott meccsükig meg akarja még tartani a játékost. Próbáljátok meg kihúzni az időt addig. (Nem akarjátok elárulni, hogy még egy meccsen számítotok rá.)

Tárgyalófelek állandó cserélése
A Tesco az egyik beszállítójával, a Nestlével tárgyal. A Tesco szeretné elérni, hogy abban az esetben, ha nem szállítják az előre megrendelt termékeket időre, a Nestlé fizessen nekik kötbért. A Nestél korábbi tapasztalatai alaján nem tudja mindig biztosítani az időre történő szállítást, ezért próbálja úgy létrehozni a megállapodást, hogy a kötbér ne kerüljön be a szerződésbe. Ennek eléréséhez minden tárgyalásra új kollégát küldenek, akivel mindig elölről kell kezdeni a tárgyalásokat.

Szalámitaktika
Egy gyógyszertár-üzletláncnak vagy a vezérigazgatója. Leülsz tárgyalni a beszállító gyógyszergyár egyik képviselőjével. A képviselő kéri a beszerzési ár megnövelését, amit azzal indokol, hogy valamilyen, korábban általuk használt anyagot betiltottak. Ennek pótlására három új komponens lenne szükséges, amelyeket még ki kell fejleszteni, és ezért kéri az ár emelését. Te ezeknek az ellőállításához nem értesz, és nem látod át, hogy milyen mértékű a felmerülő probléma.

Terv sorrendjének felborítása
Kínai beszállítóval tárgyalsz, aki autókereket szállít a cégednek. Arra számítasz, hogy sorban megtárgyaljátok a szerződés felételeit, mennyiséget, minőséget, határidőket stb., de a tárgyalópartnered rögtön belevág abba a témába, hogy az alkatrészekért mennyit kívánsz fizetni, ezzel összezavarva és kizökkentve téged.

Zsarolás
A Cinema City büféjéért vagy felelős, és hetek óta nem érkeznek meg a megrendelt papírpoharak és popcornos dobozok. A főnököd tombol, hiszen ha nincsenek meg a kellékek, akkor a büfé már egy nap alatt is jelentős bevételtől esik el. Ezért felhívod a beszállítót és azt mondod neki, ha ma estig nem érkeznek meg a fent említett termékek, soha többé ne számítsanak megrendelésre.

Mazsolázás
Egy nagy létszámú céges rendezvényt szervezel, és kinéztél egy cateringcéget, mert nagyon tetszett a kínálatuk. Személyesen találkozol velük, hogy megegyezzetek a részletekben. A tárgyalás után azt mondod, hogy még gondolkozol, mert kaptál már más ajánlatokat is más cégektől, amelyek kedvezőbbek (pl.: ár, szállítási feltételek stb.).

Jó fiú, rossz fiú taktika
A Starbucks fel akarja vásárolni a Coffeeshop Companyt. A Starbuckstól ketten, a Coffeeshoptól pedig egy ember képviseli a céget a tárgyaláson. A starbucksosok közül az egyik képviselő agresszívan kezdi a tárgyalást, érdektelenül viselkedik, és közben a telefonját nézi. Erre a coffeeshoposok zárkózottan reagálnak, s próbálnak kihátárálni az üzletközésből. A "rossz fiú" telefonja hirtelen megszólal, erre kiviharzik a teremből, és a "jó fiú" át tudja venni a szót. Ő már a "rossz fúihoz" képest szimpatikusabb a coffeeshoposnak, ezért hajlandó vele tovább tárgyalni.

Engedmény utolsó pillanatban visszavonása
Te vagy a könyvkiadó vezetője, és van egy új, feltörekvő író, akinek a könyvét szeretnéd kiadni. Viszont az író gondolkozik, mert mástól is kapott ajánlatot. Ezért teszel neki egy ígéretet, hogyha nálad adatja ki a könyvét, akkor 5 millió forintot fogsz fordítani a könyv népszerűsítésére. Az író ezek után is habozik, ezért visszavonod az ajánlatot, felajánlod az egész újratágyalását. Az író megijed, hogy elveszti az előzőleg felajánlott remek lehetősget, ezért belemegy az eredeti ajánlatba.

 

Keresés

Google-ajánlat