Teki újdonságok
2013. augusztus 13. kedd, 20:30

2013. augusztus 13-ára az MCC tatai középiskolás táborába hívtak meg előadást tartani a digitális kommunikáció nyelvi vonatkozásairól, 65 érdeklődő és nyitott tekintetű középiskolás diáknak. Természetesen emlegettem a Netszótárt és a kivitelező Kommunikáció: internet és média műhelyt.

A másik előadó Szabó Márton, az iwiw közösségi oldal egyik alapítója volt, aki mobilplatformokról és technikai (neologizmussal: teki) újdonságokról beszélt.

 

A sok videóval színesített előadásának érdekességeiből válogatok:

Mi változott az utóbbi 15-30 évben? A ma már minden iPhone-ban megtalálható processzor teljesítménye az USA nemzetbiztonsági hivatalának felderítésre szolgáló, szobányi méretű, harminc évvel ezelőtti számítógépének kapacitásával egyezik meg.

Egy hálózat annál értékesebb, minél több tagja van (mit is ér, ha csak egy embernek van [mobil]telefonja?).

A drónokat, azaz a pilóta nélküli robotrepülőket X-box kontrollerrel irányítják (hiszen e földi pilóták többsége ezeken a konzolokon szocializálódott).

A Google Glass szinte James Bondot csinál az emberből: videó. Jogi kérdéseket is felvet a fejre illeszthető, az egyik szem elé netet vetítő eszköz: használható-e ipari kémkedésre? Mi számít szexuális zaklatásnak? Hogyan készülhet fel az iskola erre az új kihívásra? E kérdések csak megsokszorozódnak, ha nem szemüveg-, hanem kontaktlencse-formátumú lesz a vetített kép eszköze.

Az adatbeviteli eszközök fejlődési útja: keyboard (billentyűzet) > touch (érintés) > voice (hang), AI (mesterséges intelligencia). A hang alapú adatbevitelre példa az iOS Siri rendszere vagy a Nuance-féle Nina (videó).

Technikai újdonság továbbá a Lytro, amely olyan kis méretű fényképezőgép, amely a mélységélesség utólagos beállítását teszi lehetővé.

Korábban a kazettás zenehallgatás során nem volt lehetőség a zene számonkénti kiválasztására, csak a folyamatos (legfeljebb visszatekeréses-előrecsévéléses) hallgatásra. Manapság sokkal inkább a trackhallgatás a jellemző. Eszközei többek között: Spotify, Pandora, SoundCloud.

A háztartás is egyre inkább automatizálódik. Különösen tetszett a beprogramozható robotporszívó (videó macskával), illetve a Nest tanuló termosztát (videó).

Az üzleti élet is változik: hatalmas üzleti lehetőség rejlett a kártyaelfogadás egyszerűsödésében, ezt egy néhány dolláros kis kütyü és egy mobilos alkalmazás oldja meg (Square, videó), és a startup vállalkozásból mára milliárdokat hozó üzlet lett.

 

Egy valós piaci rés felfedezése, ügyes üzleti tervvel, kiváló kommunikációval még mindig nagy üzlet lehet egy startupnak.

 

És amit még láttunk hazafelé, éppen illeszkedett egy geek naphoz:

 

deadservers

 

 

Szabó Márton idén vendége lesz a Kommunikáció: internet és média műhelynek!

 

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 17. szombat, 13:31
 

Keresés

Google-ajánlat