Tudománykommunikáció 2.0 konferenciafelhívás
2019. november 19. kedd, 12:01

A Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete és az ugyanitt működő TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport 2018 májusában rendezte meg az első, a témába széles körű betekintést adó, nagy visszhangot kiváltó, első Tudománykommunikáció konferenciát, amelynek eredményeiből két tematikus folyóiratszám is megjelent (Jel-Kép 2018/4. száma; Filológia.hu 2019/1–2. száma).

Esemény

 

A szervezők ezúttal – amint ezt a címben is szereplő 2.0 kitétel jelzi – az online tudománykommunikációra kívánják helyezni a hangsúlyt. A tanácskozásra kifejezetten olyan elemzéseket, a tudománykommunikáció elméleti és/vagy gyakorlati repertoárját gazdagító vizsgálatokat várnak, amelyekben kiemelt szerep jut a változó kommunikációs környezetnek, az újmédiának és az újabb kommunikációs eszközöknek. Tudománykommunikációs (jó)gyakorlatok bemutatására is lesz lehetőség, poszterelőadás formájában.

 

A konferencia időpontja: 2020. május 8.

A konferencia helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem

 

A tervezett főbb témakörök, ötletadóként a jelentkezéshez:

1. Ha a tudós kommunikál: online együttműködések a tudományos írásban; kutatói blogok-vlogok; tudományos közösségi oldalak (Researchgate, Academia.edu stb.); open access; internetes tudományos ismeretterjesztés (TED stb.)

2. Ha a tudománykommunikátor kommunikál: streaming, élő közvetítés, science slam stb.

3. Ha az újságíró kommunikál: online tudományos újságírás, podcastok, ismeretterjesztő blogok-vlogok

4. Ha a tanár kommunikál: újabb oktatási formák (online kurzusok, blended learning stb.)

5. Ha a laikus kommunikál: segítő fórumok, tudomány témájú közösségimédia-csoportok és -oldalak, tudományos és áltudományos tartalmak

 

A szekció-előadások hossza 15–20 perc. Az előadásokat szekciónként vita, megbeszélés követi. A poszterelőadásokra az előadók nyomtatott poszterrel készülnek, egységesen A1-es sztenderd méretben (594 × 841). A poszterszekcióra megadott időszakban a közönség tagjai körbejárnak, és az előadókkal szakmai diskurzust folytatnak. A poszterelőadás szakmai kapcsolatépítésre is megfelelő keretet biztosít. A konferencián regisztrációs díj fizetése nélkül lehet részt venni.

A konferenciát Veszelszki Ágnes és Falyuna Nóra szervezi. A tanácskozás szakmai bizottságának tagjai: Aczél Petra, Kárpáti Andrea, Sass Judit és Veszelszki Ágnes.

A konferenciára online űrlapon lehet jelentkezni, a választott téma megadásával és egy legfeljebb 1500 karakteres absztrakttal. A jelentkezés határideje: 2020. január 31. Az online űrlap itt érhető el. Technikai jellegű kérdéseikre Falyuna Nóra válaszol a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. A jelentkezések elfogadásáról 2020. március 1-ig értesítjük a résztvevőket. A konferencia végleges programját 2020. április 10-ig tesszük közzé.

A konferencia anyagát válogatás és lektorálás után megjelentetjük. A tanulmányokat 2020. augusztus 31-ig a később megadott stíluslap szerint kell elkészíteni. A szerkesztők a formai szempontból nem megfelelő munkákat nem fogadják el.

 

BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet
BCE TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport

 

Felhívás pdf-ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat