Utópiák és disztópiák
2017. szeptember 26. kedd, 17:53

Mi történne, ha eltűnne hirtelen az internet?

(Diákok gyorselemzései, ITHK, 2017)

 

Az anyag nem vész el, csak átalakul! Az internetet felváltja a mentális hálón alapuló kommunikáció. A bolygórendszerhez hasonlósan a "főcsillag" hordozza majd az információtömeget, és mindenki agyi szinten kapcsolódik hozzá. Az internethez hasonló, mégis teljesen más alapokon nyugvó hálózat lenne. Ezzel az új rendszerrel az agyunk akár 50%-át is használni tudnánk.

(Laki Hilda Eszter és Kiss Rebeka)

 

Ha netán bekövetkezne az internet nélküli élet, következményei jelentősen megnehezítenék mindennapjainkat. Már nem csak egy kattintásból állna, hogy kapcsolatot létesíthessünk a minket körülvevő hálózati szféra végtelen lehetőségeivel. Az olyan természetesnek tűnő tevékenységek, mint a nemzetközi kapcsolatok kialakítása, ápolása vagy akár a hivatalos ügyintézés sokkal bonyolultabb és költségesebb volna. Az online tárolt felbecsülhetetlen mennyiségű adattömeg elvesztése teljes káoszt eredményezne. Továbbá a lassabb hír- és információterjedés folyamatos bénító hatást gyakorolna társadalmunkra. Fel kell készülnünk minden eshetőségre, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy sokkal nehezebb, ismeretlenebb világhoz kell egyszer alkalmazkodnunk.

(Árszintye Erika, Molnár Bibiána, Izsáková Dóra)

 

Természetesen – a mi generációnkra nézve – első és talán legfontosabb következményként a chat lehetőségének hiányában, felerősödne a telefonhívások, illetve SMS-ek szerepe, sokkal több „valós kapcsolat" jönne létre. Nem tudnánk többé semmilyen keresőportált segítségül hívni, ha valamilyen idegen kifejezést/témát nem ismerünk, ezáltal az emberek újra járnának könyvtárba. Google Maps nélkül meglehetősen nehezebb lenne a tájékozódás és a célhelyszínünk elérése, ismét előtérbe kerülnének a hagyományos térképek. Youtube, Spotify vagy Deezer hiányában CD-ken vagy a rádión keresztül hallgatnánk zenét, valamint az élőzene is sokkal hangsúlyosabbá válna. Internet nélkül az elektromos ügyintézés lehetősége is megszűnne, ezért papíron kellene intéznünk minden fontos számla befizetését vagy az esetleges rendeléseinket. Sajnos Moodle nélkül nem tudnánk hozzáférni Tanárnő diasoraihoz, így a félévi vizsgákra való felkészülés lehetetlenné válna. És persze nem utolsósorban azt is fontos megemlítenünk, hogy chatelés helyett újra írott levelekkel kommunikálnánk barátainkkal/ismerőseinkkel, de még hivatalos ügyeinket is írásban kellene intéznünk, aminek következtében még nagyobb értelmet nyerne két héttel ezelőtti Beszéd- és írástechnika kurzuson tartott előadásunk a hivatalos levelek témakörében. :)

(Bukosza Zita, Kopka Enikő)

 

Az internet összeomlása valószínűleg a világgazdaság összeomlását vonná maga után. Az életünk minden egyes területét átszőtte már az internet. Kezdve az iskolában a Neptunnal, a szórakozáson, a közlekedésen át, a vásárlásig. Képtelenség lenne anélkül élni. És ezek csak mi vagyunk: apró, hétköznapi emberek. A bankok s az olyan globális vállalatok (több ezer alkalmazottal), mint a Youtube, Google és a Facebook, örökre a semmibe vesznének. Minden ügyintézés rettenetesen lelassulna: amit eddig az internet segítségével percek vagy órák alatt meg tudtunk oldani, az napokba vagy akár hetekbe is telhetne.

(Vitál Szilvien, Pintér Laura, Kocsmár Fanni és Tokovics Lilla)

 

Ha összeomlana az internet, újra vennének az emberek térképet, és újra nagy hangsúlyt kapna a nyomtatott sajtó. Továbbá a távol élő családtagok kapcsolattartása igencsak megnehezedne. Kedvenc közösségi oldalainkat leváltaná az SMS, a mobiltelefonszámlák pedig megnőnének. Ezzel párhuzamosan az Instagram-felhasználók kiállításokat szerveznének. Az emberek rákényszerülnének megtapasztalni a friss levegőt, a világ, amelyben most élünk, teljesen átalakulna.

(Győrfi Dániel, Szántó Ruben, Tóth Róbert)

 

Az összeomlást követően néhány hónapon keresztül időszakos pánikállapot törne ki az emberek közt a tehetetlenség és a töménytelen mennyiségű információvesztés következményeképpen. Miután ez a kezdeti időszak lecseng/mérséklődik, az emberek kénytelenek lennének elfogadni a tényt és alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Kezdetben az elzárt lehetőségek lassítanák a fejlődést, sőt időben talán néhány évtizedet „visszaesnénk", de egy újfajta gondolkodásmódra és életmódra kényszerítené az embereket. Például több időt töltenének a szabadban, újra előtérbe kerülne az ember-ember közötti személyes kontaktus, a társas kapcsolatok részben leszűkülnének, azonban ezzel egyidejűleg erősödnének is. Társadalmi szinten nem csak a szabadidő, de a munkahelyi viszonyok is átalakulnának, újra előtérbe kerülnének a kétkezi munkát igénylő foglalkozások. Az iskolában nagyobb hangsúlyt fektetnének a hagyományos mintákra, például a kézzel írásra és könyvolvasásra. Az internetnek hála mindenki megszokta, hogy könnyedén lehet mindenre megoldásokat találni, tehát az embereknek időbe telne, mire megszoknák, hogy újra a saját kreatív megoldó képességükre támaszkodjanak.

(Debreczeny Diána, Horváth Viktória)

 

Ha nem lenne internet, sokkal lassabban működne a világ, és nem tudnánk mindent azonnal. Kilométeres sorokban állnának az emberek a postán, ezáltal mindenki megérinthetné újra a papírformájú leveleket. Viszont a papírért rengeteg fát kellene kivágnunk, aminek következtében gyorsítanánk a globális felmelegedés mértékét. Azonban a személyes kapcsolattartás és a találkozók újra divatossá válnának.

(Dabasi Réka, Szilágyi Zsófia Ibolya és Kolba Gergely)

 

Ha összeomlana/megszűnne az internet, összeomlana a világ irányítása is (pl. gazdaság, közlekedés, tőzsde, banki ügyintézés). A tőzsde bedőlne, az emberek ennek következtében elszegényednének, újabb világválság következne be, amelynek sok áldozata lenne. Az emberek kénytelenek lennének visszanyúlni a korábban már bevált kapcsolattartási formákhoz (pl. telefon, posta). A tudás megszerzése érdekében újra könyvtárba járnának az emberek. A közösségi hálózattal kapcsolatos függőség miatt a devianciák száma növekedne, mert az emberek nem bírnák kivárni az üzenetek kézbesítési idejét.

(Káldy Márton, Mezriczky Marcell, Vankó Dávid)


Anarchia alakulna ki, mivel a tőzsdék már nem interneten keresztül kommunikálnának, hanem vonalas telefonokon. Infláció lépne fel, ezáltal mindennapos tüntetések, zavargások alakulnának ki. Nőne a munkanélküliség (Google, Facebook, Microsoft stb. mind függ az internettől).

(Rujder Benedek, Kátai Levente, Török Zsolt)

 

Egy internet nélküli világban megzuhan a világgazdaság, hiszen nem csupán a cégek gyors kommunikációja lassulna le, hanem több internetes webáruház is semmivé lenne. Honlapok nélkül minden, ebben a szakirányban elhelyezkedő szakember állása megszűnne, így például a webfejlesztőknek is új hivatás után kellene nézniük. Egyetemistaként számos tudományos szöveghez képtelenek lennénk hozzáférni: az internetes világban az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a munkájuk bárhonnan elérhető, ezért nem készítettek offline, mentett változatokat. Kialakulna egy buborék, ami miatt az emberek nem vagy csak minimálisan és lassan értesülnének a világ dolgairól, mint például a robbantásokról és egyéb szörnyűségekről. Viszont internet nélkül sem állna meg a világ, egyes területek felvirágoznának (pl. nyomdák), és ezzel újra nagyobb értékük lenne a fizikailag tapintható kreatív szellemi produktumoknak.

(Nagy Rozália, Varga Zsófia, Biró Kinga)

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat