Vaníliáskarika, bögrésen
2019. október 22. kedd, 13:12

A házi mindig jobb, mint a bolti

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

 

Hozzávalók 25 nagyobb vagy 40-45 kisebb karikához:
– 25 dkg vaj
– háromnegyed bögre porcukor (15 dkg)
– 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 mokkáskanál szódabikarbóna
– 1 csipet só
– 2 tojás sárgája

Csokoládébevonat:
– 15 dkg jó minőségű étcsokoládé

 

Elkészítése:

1. A vajat mikróban megpuhítjuk, de nem felolvasztjuk.
2. Hozzámérjük a cukrokat, a szódabikarbónát, a sót, majd a tojások sárgájával együtt, villával simára keverjük.
3. Ezután jöhet a liszt, villával nagyjából hozzákeverjük a tésztához, majd kézzel szép simára gyúrjuk. Nem is igazán gyúrjuk, csak összeállítjuk, mert annyira szép, lágy, nem ragadós a tészta a vajnak köszönhetően.
4. A tálat letakarjuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
5. Ezalatt kibélelünk két nagy gáztepsit sütőpapírral.
6. A megpihent tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy centi vastagra nyújtjuk, és linzerszaggatóval vagy 5-7 centis szaggatóval és egy minivel (pici kupakkal) karikákat szaggatunk. Többször lisztezzük a tészta tetejét, finom mozdulatokkal nyújtsuk (hogy sima maradjon, ne repedezzen meg).
7. 180 fokra, alul-felül sütésen, előmelegített sütőben tíz perc alatt sülnek készre. Fehérnek kell maradniuk, ne kapjanak színt! Mikor kivesszük a sütőből, még nyersnek, sületlennek, puhának tűnnek, de egy-két perc alatt megszilárdulnak, és akkor a legfinomabbak. Ha színt kapnak, akkor túlsülnek, és nem lesznek omlósak, mert kiszáradnak.
8. A kihűlt karikák talpát olvasztott étcsokoládéba mártjuk, késsel egy picit lehúzzuk róluk a felesleget, majd sütőpapíron vagy rácson, hűvös helyen hagyjuk megkötni a csokit. Én hűtőbe tettem, fél óra múlva gyönyörűen leváltak a sütőpapírról. A csokit mikróban olvasztottam fel, egyszer-kétszer megkevertem közben, nehogy megégjen.

 

Forrás

 

 

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat