VLL: Image and self-representation
2010. december 01. szerda, 18:28
2010. december 1-jén a Visual Learning Lab konferenciáján tartottam az Image and Self-representation (A Facebook analysis) című, angol nyelvű előadást.

Néhány gondolatot kiemelek az elmondottakból:

 

Nem titok, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fotókat nemcsak a barátaink, családtagjaink, hanem jelenlegi vagy leendő munkaadónk is megnézi. Egy nagy-britanniai felmérésben (People Search) közel ezer humánerőforrás-menedzsert kérdeztek meg arról, hogy egy új munkatárs felvétele előtt megnézik-e a jelentkező interneten közzétett profilját. A brit menedzserek egyharmada azt nyilatkozta, hogy rendszeresen megnézik munkatársaik fényképeit, internetes megnyilatkozásait, különösen fontos számukra ez az ismeretszerzési mód egy alkalmazott felvétele előtt. Meglepő adat, hogy a HR-esek egynegyede azért utasította el egy jelölt pályázatát, mert olyasmit talált az interneten, ami nem tüntette fel jó fényben a leendő munkatársat. Efféle rossz jelnek tekintették a részeg partifotókat vagy a más fotóihoz fűzött durva kommentárokat (Lomas 2009). Az internetes közösségi oldalaknak (LinkedIn, Facebook, Twitter) kiemelkedő szerepük van az álláskeresésnél, a szakmai kapcsolatok kialakításánál, illetve az ún. énmárka építésénél is (Purkiss–Royston 2010: 41, 214–5).

 

A közösségépítő oldalak nem csupán ismerősök keresésére, időtöltésre, játékra és általában véve interperszonális kommunikációra szolgálnak, hanem a személyes profiloldalak sajátos, a rendszer által megszabott séma szerint felépülő magánhonlapként is működnek. A profiloldalt – ki tudatosan, ki kevésbé – a résztvevők önmaguk webarculatának kialakítására is használják: a magukról magukban kialakított vagy a másokban kialakítandó, kívánatos imázsuk szerint formálják oldalukat. A profiloldal nem verbális eleme a bármikor cserélhető profilkép. Az előadás a közösségi oldalakon profilba kerülő (sőt, mondhatjuk: profilált) képek elemzésére vállalkozott.

 

Az előadáson bemutatott prezentáció.
 

Keresés

Google-ajánlat